Helyi közélet

2017.10.30. 11:10

Munkakedv és tudás lesz?

Debrecen - A fellendülés velejárója, hogy a meglévő munkaerő-állomány leterheltsége ­fokozódik.

Debrecen - A fellendülés velejárója, hogy a meglévő munkaerő-állomány leterheltsége ­fokozódik.

Nemcsak az építkezéseken, hanem a kereskedelemben is tapasztalható a munkaerőhiány – számolt be róla Pálocska-Nagy Éva. A Solar-D Kft. egyik tulajdonos-ügyvezetője sajnálattal közölte, hogy nem csak szerelőt, bármilyen szakembert, de pénztárost is nehéz találni, úgy is, hogy megfelelő bérezést ajánlanak; a műszaki eladó pedig ritka, mint a fehér holló.

– Még segédmunkást is nehéz felvenni, és sajnos, az is igaz, hogy sokaknál a munkakedv és a tudás is hiányzik. Eltűnt a fizikai munka tisztelete, aminek talán az a fő oka, hogy régen az a gyerek került az építőiparba szakmunkásnak, aki máshonnan kimaradt, és ez a rossz emlék máig is hat – vélekedik.

Az emberi oldal

Mint mondta, maguk a cégnél nemcsak bérezéssel, hanem „emberi oldalról megfogva” próbálják megtartani alkalmazottaikat, így elérték, hogy néhány ezer forinttal jobb ajánlatért nem mennek át máshova, régóta beállt csapattal tudnak dolgozni.

A Solar-D Kft. helyi családi vállalkozásként már közel 30 éve jelen van Debrecen épületgépészeti életében. A most tapasztalható építőipari fellendülés ebben a szektorban is érezhető. A megnövekedett igényekhez a kormány otthonteremtési támogatási rendszere és a kormányzati energetikai fejlesztések is jelentősen hozzájárulnak, amellett hogy a megyeszékhely kiemelkedően dinamikus fejlődést mutat.

Pálocska-Nagy Éva | Fotó: Matey István

A fellendülés komoly kihívást jelent az egész ágazat számára, több okból is. Egyrészt a meglévő munkaerő-állomány leterheltsége fokozódik, másrészt nehéz új munkaerőt találni, mivel a gépészeti kereskedés és kivitelezés is speciális szakismereteket és tapasztalatot igényel – tette hozzá.

– A cégünk a bérek versenyképessége mellett, nagy hangsúlyt fektet a munkakörülmények folyamatos javítására, a folyamatok hatékonyabb szervezésére és az emberi kapcsolatokra. A munkatársaink tudják, hogy stabil munkahelyük van, biztonságban érzik magukat, és tudják, hogy számíthatnak a vezetőség támogatására, bármilyen helyzetben.

Kit fog érdekelni?

Egyelőre még a fiatalok nem sikerszakmaként gondolnak a víz- vagy csőszerelésre, ahogy egy kisgyermek sem mondja, hogy gépészmérnök szeretnék lenni, ha nagy leszek – említi az ügyvezető. – Ezekben a szakmákban jelentősebb béremelkedés várható az átlagosnál, mivel hiányszakmákról beszélünk. A képzési rendszer átgondolásával és az ágazatban végbemenő változással a szakmák nagyobb megbecsülésére számítunk a közeljövőben – mondta Pálocska-Nagy Éva.

HBN


[related-post post_id="3664434"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában