Helyi közélet

2017.10.26. 13:03

Megállapodtak az atomenergetikai képzés fejlesztéséről

Debrecen - Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a CG Electric Systems Hungary Zrt.

Debrecen - Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a CG Electric Systems Hungary Zrt.

– A Debreceni Egyetem az atomenergetikai képzés egyik fellegvárává válik hamarosan. Ennek egyik legfontosabb eleme a Roszatommal kötött szerződés – ismertette Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora akkor, amikor együttműködési megállapodást kötött az intézmény és a CG Electric. (A cég a Ganz Villamossági Művek jogutódja. Elsősorban transzformátorok, generátorok és motorok fejlesztésével, gyártásával foglalkoznak.)

A rektor hangsúlyozta, hogy a vállalat mérnökei, technikusai, szakmunkásai jelentős ilyen tapasztalatokkal rendelkeznek, melyeket az egyetem villamos-, gépész-, és mechatronikai mérnöki képzésének javára tudnak fordítani.

Szendrődi István, a CG vezérigazgatója elmondta: cége a Roszatom beszállítója is, eszközeik a jelenlegi paksi atomerőműben megtalálhatók és az újba szintén bekerülhetnek. A tervek szerint nyugdíjas munkatársaik fognak az egyetemen tanítani. Abban bíznak, hogy a Debreceni Egyetemről kikerülő jó szakemberek majd náluk keresnek munkát.

Szilvássy Zoltán hangsúlyozta, hogy az utóbbi hónapokban több komoly céggel is hasonló megállapodásokat kötött az egyetem, így például a Richterrel, a Tevával és a General Electriccel. Az intézmény és a CG között már eddig is volt kapcsolat, közösen dolgoztak egy konténer méretű mini vízi erőmű kifejlesztésén, mely egy kisebb település áramellátását képes biztosítani – derült ki a sajtótájékoztatón.

Szilvássy Zoltán arról is beszélt, hogy a Roszatommal kötött megállapodás sokrétű, ennek keretében például egy hónapon belül orosz turisták érkezhetnek majd hozzánk egészségügyi rekreációra.

HBN-OCs


[related-post post_id="3658845"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában