Helyi közélet

2017.10.17. 11:12

Kis lépésekkel teszik otthonosabbá falujukat

Mezősas - Hosszú ideje csökken a lakosságszám, nehéz megtartani a fiatalokat a bihari kistelepülésen.

Mezősas - Hosszú ideje csökken a lakosságszám, nehéz megtartani a fiatalokat a bihari kistelepülésen.

Ezzel a véleményével nincs egyedül a térség falvainak polgármesterei között Somi László, Mezősas első embere, aki kérdésünkre, miszerint mivel lehetne maradásra bírni a fiatalokat, egyértelmű a válasza: munkahelyekkel. Ezekből azonban szerte Biharban hiány van, sőt, mint fogalmaz, igencsak kevés az esély arra, hogy falujába munkahelyteremtő beruházás érkezzen. Mindennek ellenére Mezősas él, szépül és komoly fejlesztési tervei vannak. Somi László polgármester hangsúlyozza, leginkább támogatási források felhasználásával.

Fókuszban a biztonság

– Az idén pályáztunk a templomunk felújítására. A mintegy 50 millió forintos beruházás a közbeszerzésnél tart, a kivitelezés 2018-ban lesz. Ugyancsak ebben az évben nyert a Mezősasi Sport­egyesület közösségi tér létrehozására 30 millió forintot. Bővítjük a könyvtárunkat, teleházat alakítunk ki, illetve irodát a román és a roma nemzetiségi önkormányzatnak. Az viszont már bizonyos, hogy jövőre kiépül a kábeles internethálózat – sorolja a polgármester, majd azzal folytatja, hogy a belterületi utak felújítása már elszámolás alatt van, továbbá önerőből bővítették a helyi térfigyelőkamera-hálózatot. – Korábban már kiépítettük a biztonságunkat szolgáló rendszert, de a kamerák már elavultak, bár még üzemképesek.

Tervünk, hogy a 32 kamera által rögzített információk egy helyre érkeznek be. Ez egy éven belül ­el­kész­ül.”

Mezősas közbiztonsága egyébként jó, és ebben része van a kamerarendszernek és a közfoglalkoztatásnak. Az utóbbi időben lényegében a telephelyen lévő gépekből üzemanyaglopás történt csak – tette hozzá Somi László, aki tervekről is beszélt: – A középületeink felújítása is szerepel a tervekben. Ugyancsak pályázati forrásból szeretnénk felújítani az orvosi rendelőt, valamint folytatni az útjaink javítását. A kommunális hulladékszállítás bevezetésével a kukás­autók egyszerűen szétnyomták az aszfaltot.

Ajtók helyett kisbuszt

A település központjában egy újnak tűnő iskolaépület áll, amelyben immár 10 éve nincs tanítás. A polgármestertől megtudtuk, hogy a tanítás megszűnése előtt nem sokkal nagy összegű pályázati forrást nyertek az épület korszerűsítésére. A munkálatoknak azonban csak egy része valósult meg, majd tudva, hogy a faluban hamarosan befejeződik az iskolai oktatás, a nyílászárók cseréjére nyert összeget a sikeres pályázatmódosítást követően egy 30 személyes kisbusz vásárlására fordította az önkormányzat. Ezzel szállítják nap mint nap oda és vissza a gyerekeket Berettyóújfalu három általános iskolájába.

Esély sincs az iskolai oktatás visszaállítására”

– jelentette ki Somi László polgármester. – Ráadásul az épület állaga romlik. A tornatermet sem tudjuk használni, mert nem jó a fűtésrendszere. Önerőből képtelenek vagyunk megoldani a problémát. Az iskolaépület egy részét a közfoglalkoztatottak használják, illetve befőtteket tárolunk ott. A közösségi eseményeken is használjuk.

HBN–KZS


[related-post post_id="3610427"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában