Helyi közélet

2017.10.30. 11:21

Jó befektetés az ingatlan

Debrecen - A kiszámíthatóbb, fix törlesztőrészletű ajánlatok iránt sokan érdeklődnek.

Debrecen - A kiszámíthatóbb, fix törlesztőrészletű ajánlatok iránt sokan érdeklődnek.

Az ingatlanpiacon is érzékelhető a növekedés: még a magas árak sem szabnak határt, fizetőképes kereslet is van bőven. A pénzügyi válság éveiben sokan elhalasztották ingatlanvásárlásukat, azonban most még nagyobb lehetőség van lakáscélú igényeik, vágyaik megvalósulására. Sok kisbefektető is megjelent, akik nem saját célra vásárolnak, csak kiadásra szánják a lakásokat. A hitelpiac is megváltozott: ismét dinamikusan növekszik a lakásvásárlási kölcsönfajták/konstrukciók sokfélesége és összege. Az elmúlt években dinamikus emelkedésnek indult reálbérek, illetve a CSOK vagy a kedvezményes áfa-visszaigénylés is hozzájárulnak ahhoz, hogy csillapíthatatlan kereslet mutatkozik a lakások iránt, illetve az építési kedv is megnőtt – osztotta meg a kerekasztal résztvevőivel Galambosi Lajos, az OTP Bank Nyrt. debreceni fiókja Lakossági Hitel Osztályának vezetője.

Évtizedekig nyugodtan

Mint kiemelte, a családtámogatások intézménye, az emelkedő átlagkereset, a befektetők, a takarékoskodó és hitelfelvételben gondolkodó vásárlók, valamint a gombamód szaporodó építkezések együtt indukálják a piac pezsgését. A magyar ember még mindig akar (ingatlan)tulajdont szerezni: a hozzájuk forduló ügyfelek nagyobb része a kiszámíthatóbb, fix törlesztőrészletű ajánlatok iránt érdeklődik, amelyek segítségével nagy és olcsó hiteleket tudnak felvenni, amelyek akár 10-20 éven keresztül is fix törlesztőrészlettel rendelkeznek.

Van, ami hiányzik

Debrecen szerencsés helyzetben van, hiszen óriási beruházási kedv tapasztalható – és nem csak debreceni beruházók jelennek meg a piacon – fogalmazott Baráth Norbert, a Duna House vezető értékesítője.

Baráth Norbert | Fotó: Matey István

– Van még hová fejlődni, ugyanis bizonyos ingatlantípusokból hiány mutatkozik. A 15-20 millió forint közötti, újépítésű lakások szinte a tervezőasztalról kelnek el, de a 35-40 négyzetméter alapterületűekre is hamar lecsap(ná)nak. Épp ezért az árak is tovább erősödnek, s ha marad az 5 százalékos lakásáfa, akkor marad a befektetési kedv is. Bizonyos, például az említett ingatlantípusok durván drágultak, de még így is képesek rájuk licitálni a vásárlók; van, aki befektetési hitelt vesz fel a vásárláshoz. Reneszánszukat élik a pa­nellakások: ez az „igénytelen” lakástípus könnyen bérbe adható, és ugyanazon áron, mint egy újépítésű lakás, kettőt is vehet a vásárló

HBN–BB


Nem bankba teszik a pénzt

A témához szólva Kelemen György ügyvéd elmondta, az ő lakásaik (a Párizsi Udvarban is értékesítettek) 90 százalékát befektetési céllal veszik, sőt, vásárlóik egy része budapesti. Disznós Zoltán ingatlanfejlesztő szintén megjegyezte: a korábbi brókerbotrányok is éreztetik hatásukat: sokan nem bankba teszik a pénzüket, hanem az időtálló, biztos befektetést jelentő ingatlanba. Elmondta: az is megfigyelhető trend, hogy – munkahelytől függetlenül – Debrecen 80-90 kilométeres körben „szívja fel” az embereket: részben a fiatalok jönnek a nagyvárosba, részben pedig olyanok, akik időskorukra beköltöznek.


[related-post post_id="3664434"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában