Helyi közélet

2017.10.30. 11:15

Érdemes bérlakásokban gondolkodni

Debrecen - A legtöbben nem tudnak ingatlant venni, de a bérlakást meg tudják fizetni.

Debrecen - A legtöbben nem tudnak ingatlant venni, de a bérlakást meg tudják fizetni.

Bármilyen szép számok hallhatóak ma az építőipari növekedésről, ez egy nagyon rövid távú, és a magyarországi lakáshelyzetet nem megoldó fejlődés – vetették fel meghívott vendégeink a kerekasztal-beszélgetésen.

Megfizethetőbb?

Olyan piaci tendenciára kell figyelni, mely szerint ma már egyre inkább érdemes bérlakást építeni – hozta fel a témát Kelemen György. Bár szerinte a bérleti díjak szöknek fel az égbe, azonban megfizethetőek lesznek a lakosság számára, és a munkaerő mobilitása igényelni fogja ezen ingatlanokat.

– Nem mindenki fog több tízmillió forintért lakást venni, ráadásul lehet, hogy 3 év múlva már egy másik városban fog dolgozni. Törekedni kellene a fejlesztőt vagy az önkormányzatot olyan helyzetbe hozni, hogy a bérbeadásra épített épületek kiszámítható módon megtérülhessenek – részletezte.

Disznós Zoltán ingatlanfejlesztő szerint is a bérlakás-építés egy új, érdekes terület az ingatlanfejlesztésen belül.

– Budapesten már belevágtunk, egyelőre itt látunk fizetőképes keresletet rá. Az emberek egyre inkább nem feltétlenül szeretnek röghöz kötötten élni, nyitottak arra, hogy máshová mozduljanak, márpedig nagy mértékben köti az embert, ha a vagyona 80-90 százalékát egy ingatlanba belerakja. A fiatalok sokkal inkább hajlanak a mobilitásra, és ez generálni fogja azt, ami a munkaerőhiány következménye, hogy emelni kell a béreket. Mi a cégcsoporton belül ebben az évben több mint 20 százalékos bérfejlesztést hajtottunk végre, és a következő 3-4 évben ezt várhatóan még további 30-40 százalékkal növeljük. Az ingatlanok ára is emelkedni fog, ez törvényszerű, függetlenül attól, hogy lesz-e rá fizetőképes kereslet. Ennek egyik oka, hogy a béreket emelni kell, márpedig az építőipar az egyik legmunkaerőigényesebb ágazat; emellett jelentősen, hónapról hónapra nőnek az alapanyagárak, akár az üvegé, nyílászáróké, tégláé. Mindez oda vezet majd, hogy a legtöbben nem tudnak ingatlant venni, de a bérlakást meg tudják fizetni. Debrecenben még nem érdemes piaci alapon bérlakást fejleszteni, kollégiumot igen – tette hozzá.

Disznós Zoltán úgy véli, a lakások jó gazdája a bank vagy a befektető, aki piaci alapon működik, gondozza a rá bízott tulajdont, az állam ehhez legfeljebb valamilyen lakhatási támogatással, rászoruló családok segítésével járuljon hozzá.

HBN


[related-post post_id="3664434"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában