Helyi közélet

2017.10.27. 20:04

Az egyház által is gazdagszik a település

Hajdúnánás - Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év.

Hajdúnánás - Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év.

Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken. Az ünnepélyes eseménysorozat a reformáció 500. évfordulója alkalmából még többet jelent a város reformátusainak számára.

Nem volt kétséges

Gacsályi Gábor vezető lelkipásztor elmondta, a református egyház 2011-ben indított saját óvodát a településen, tavaly pedig egy épületet is tudtak vásárolni az önkormányzattól. A tervek szerint most 3 új csoportszobát építenek meg és remélik, hogy a gyerekek jövőre már igénybe is tudják venni. Tiba István országgyűlési képviselő hozzátette, örül annak, hogy a települések fejlődnek és gyarapodnak, hiszen így lehet előrébb jutni. Kifejtette, az egyre több óvodai férőhely, hozzájárulhat ahhoz, hogy emelkedjen a gyerekek száma. Szólláth Tibor polgármester úgy fogalmazott, az egyházzal nagyon jó kapcsolatot ápolnak, közösen gondolkodnak, így nem volt kétséges, hogy az elnyert pályázati pénzből az óvodát bővítsék.

Az új épületet 240 millió forintnyi uniós támogatásból építik fel, illetve rendezik be, ha pedig elkészül, az intézmény több mint 100 gyereknek tud majd helyet biztosítani. A tervezés során figyeltek arra, hogy az óvoda nagy játszóudvara megmaradjon, hogy a szabadban is jól érezzék magukat a kicsik. Az alapkövet és az időkapszulát az elhelyezés előtt dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg.

Jövőre elkészül a tornaterem

Az óvodai alapkőletétel után a református gimnázium tornatermének is letették az alapkövét, hiszen a tervek szerint januárra már el is készül az épület. Az iskolát 2015-ben vette át az egyház, a tornateremre pedig tavaly nyújtották be a pályázatot, amit sikeresen meg is nyertek – jelentette ki Gacsályi Gábor. A kivitelezésre és a megfelelő berendezések beszerzésére 325 millió forintot kaptak, a cél pedig az, hogy korszerű körülmények között biztosítsák a gimnázium diákjai számára a mindennapos testnevelésórákat.

A polgármester elmondta, sokan kételkedtek, mikor az egyházhoz került az iskola, de ma már biztosak abban, hogy jó döntés volt. Tiba István hozzátette a kormány mindig is támogatta a sportot, ezzel együtt a tornatermek és az uszodák építését is, ugyanis az egészséges életmód és a rendszeres mozgás sok betegség megelőzésében segít.

Az iskola is gyarapodik

A gimnáziumban emellett a reformáció 500. évfordulója alkalmából felavattak egy Kálvin-szobrot is, hogy irányt mutasson az intézmény életében. Úgy gondolták, az általános iskola mellett a gimnáziumban is méltó helye Kálvin mellszobrának, amelyet Babusa János szobrászművész készített.

 

A nap utolsó eseménye a gimnázium díszterme festett fakazettás mennyezetének átadása volt, amelyet dr. Ercsey Zoltán és családja adományozott az intézménynek. A kazettákat Gál János restaurátor készítette. Az ünnepélyes átadó után Fekete Károly püspök hirdetett igét.

HBN-BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában