Helyi közélet

2017.10.26. 12:41

A forgalmi dugók miatt tanakodnak Debrecenben

Debrecen - A déli városrész közlekedési problémáiról is szó esett a legutóbbi közgyűlésen.

Debrecen - A déli városrész közlekedési problémáiról is szó esett a legutóbbi közgyűlésen.

Zajlik a Lencz-telepi Kisdobos, Szilva és Paprika utcák szilárd burkolatának tervezése – derült ki Komolay Szabolcs (Fidesz–KDNP) alpolgármester – a körzet önkormányzati képviselője – válaszából a múlt heti közgyűlés végén, a rendes napirendek utáni kérdések során. Komolaytól Görög Jenő (LMP) érdeklődött arról, mikor aszfaltozzák le a városrész 5-6 burkolatlan utcáját, s előbbi megjegyezte: amennyiben a szükséges források rendelkezésre állnak, a jövő évben kezdődhet a munka.

Ágoston Tibor (Jobbik) a bánki Erdőspuszta és Erdőalja utca lakóira hivatkozott, amikor azt mondta, a nagyobb esőzések után az összegyűlő víz, a sár miatt autóval és gyalog is alig lehet közlekedni a két utcában. Kérte, törmelékkel szilárdítsák a talajt. A képviselő ezt követően úgy fogalmazott, hogy az Epreskert utcai általános iskola előtt kialakított gyalogátkelő nagyon jó, de az ott rendszeresen mindkét oldalon szabálytalanul parkoló autók miatt gyakran beláthatatlan a terület. Szerinte arra kellene ösztönözni az autósokat, hogy ne ott, hanem a mindössze 70-80 méterre található virágkertészet előtti közparkolóban álljanak meg.

[related-post post_id="3658905"]

A területet képviselő Szabó Gyula (Fidesz–KDNP) azt fejtegette, hogy az epreskerti iskola körüli lakótelepi parkolókat nem tudják használni az autósok, mert a lakók elzavarják őket, mondván, azok az ő megállóhelyeik.

Ne legyen zöldhullám?

Szabó Gyula arról is beszélt, hogy a homokkerti felüljáróról a Mikepércsi úton a repülőtér felé haladó forgalom a zöldhullám hiánya miatt az Epreskert – Leiningen utcai lámpánál megakad, torlódások alakulnak ki. Azt kérte a polgármestertől, hogy ebben az ügyben járjon el az útkezelőnél, vagyis a Magyar Közút Zrt.-nél.

Papp László (Fidesz–KDNP) válaszában azt mondta, el kell gondolkodni azon, hogy a repülőtértől délre épülő (az M35-öst és a 47-es főutat összekötő) 481-es út ez év végi elkészülte után miként hangolják össze a lámpákat:

Ha nagyon egyszerűen, zöldhullámon keresztül „zúghat be a forgalom” a belvárosba, akkor a kutya se fogja használni az elkerülőt."

Hozzátette, a közútkezelővel olyan megoldást kell találni, amellyel a forgalmat az elkerülő felé lehet terelni (budapesti megoldásokra utalt).

[related-post post_id="3654146"]

A városvezető kijelentette, a 47-es főút és a homokkerti felüljáró a helyi közlekedés gyenge pontja, hiszen érdemi alternatíva hiányában oda zúdul például a repülőtér egyre nagyobb forgalma és ott létesül az 5-10 éven belül várhatóan 10-15 ezer embernek munkát adó új ipari park. Azaz, ha a Mikepércsi úton baleset történik, megbénul a déli városrész. Szerinte a problémát részben orvosolandó, jövőre a Vértesi út felől építenének egy, a repülőtérre vezető bekötőutat. Rendbe hoznák továbbá a Mikepércsi úti Tesco mögötti körforgalomnál kezdődő és a légikikötő termináljához futó utat, ami szintén csökkenti a Gázvezeték utca terhelését.

Szemétvonzó száraz gallyak

Azt is szóba hozta Szabó Gyula (Fidesz–KDNP), hogy még májusban meggallyazták a fákat a Gázvezeték, az Egyletkert és a Kanális utcákban. A levágott, elszáradt ágakat azonban azóta sem vitték el, így azok mellé szemetet kezdtek el lerakni. Papp László akkor azonnali intézkedést ígért.

HBN–OCs


Kövesse élőben a debreceni közlekedési helyzetet a Waze térképének segítségével:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában