Helyi közélet

2017.10.09. 16:38

360 fokos videó: nézz körbe a vadonatúj Szabó Magda-emlékházban!

Debrecen - Szabó Magda születésének 100. évfordulóját ünnepeljük idén október 5-én. Ebből az alkalomból a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának udvarán emlékházat és domborművet avattak.

Debrecen - Szabó Magda születésének 100. évfordulóját ünnepeljük idén október 5-én. Ebből az alkalomból a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának udvarán emlékházat és domborművet avattak.

Szabó Magda, az irodalmi hősnő. Ki ne hallotta volna a nevét? Debrecenben indult a pályája, ide járt a Dóczy Gimnáziumba - akkor Dóczi Leánynevelő Intézet volt. Az írónő számos elismerésben részesült és világszerte ismerik a könyveit, elég ha csak az Ókút, Régimódi történet vagy Az ajtó című regényét említjük. A huszadik század legelismertebb írója, aki a pedagógiából, a református hitből és saját életéből merítve csodát hozott létre a könyveiben, ennek "adózik" Debrecen városa a Szabó Magda Emlékház kialakításával, ahol hagyatékait, tárgyait találjuk. Az épület három hónap alatt készült el, tervezéssel, felújítással és berendezéssel együtt.

Fotó: Derencsényi István

Én itt kaptam az életet, a nyelvet, amelyet beszélek, és amelyen a könyveim is szólnak.”

Ezt a feliratot olvashatjuk, amkor belépünk az emlékházba. Az előtérben megpillantjuk Debrecen város kulcsát, és egy képet a falon, amin a gyermeki Szabó Magda mosolyog vissza ránk. A nappaliba belépve melegség és otthonos érzés fog el. A szobában kedvünk támad leülni egy karfás székre, kezünkbe venni egy Szabó Magda könyvet és olvasni. Az ajtó mellett egy kivilágított falra figyelünk fel, ahol egy óriási képen az írónő családfáját látjuk. A falakon körbe idézeteket olvashatunk tőle és más íróktól. A következő teremben fiókos kisasztalok, amiben gyönyörű ékszerek, köztük gyöngyök pihennek. Megfordulva az ikonikus írógépet látjuk egy kopott asztalon, amin barnás papírra írt jegyzetek hevernek. A következő helységben, velünk szemben egy nagy kivetítő található, a jellegzetes vörös bársony hatású színházfüggönnyel. Itt megnézhetjük a Csokonai Nemzeti Színházban előadott műveket. Az ajtó melletti falon a plafontól földig érő képsorozaton az írónő arcait ismerhetjük meg. Helyet kapott még az emlékházban egy virtuális Ókút, amit a regényei alapján készítettek.

A régi bútorok, amiben az óriási színes gyöngy ékszerei pihennek, a jellegzetes apró fekete ruha, a kétméteres könyvespolc, amin számos könyv szerepel, a kopottas barna kis asztal, amihez oda tudjuk képzelni, ahogyan ott ül és pötyögi az írógépén a következő zseniális regényét: ezek az emlékek, és hagyatékok Debrecen szívében.

Nézz körbe 360 fokban! A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera "háta mögött"!

Forrás: hirek360.hu


Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára!


[related-post post_id="3639185"]

[related-post post_id="3623015"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában