Helyi közélet

2017.10.27. 10:39

360 fokos videó: A menhely nem kutyavásár

Debrecen - A sokkoló számok: 120 férőhelyre jut 150 kutya, két tucat macska és egy nagy feladat: ezeknek az állatoknak az ellátását meg kell oldani az adó egy százalékból. A hűvös őszbe érkeztünk, közelednek a hideg téli éjszakák, a Debreceni Kutyaház Állatotthon telephelyén érdeklődtünk: az önkénteseken kívül mire van még égető szükségük?

Debrecen - A sokkoló számok: 120 férőhelyre jut 150 kutya, két tucat macska és egy nagy feladat: ezeknek az állatoknak az ellátását meg kell oldani az adó egy százalékból. A hűvös őszbe érkeztünk, közelednek a hideg téli éjszakák, a Debreceni Kutyaház Állatotthon telephelyén érdeklődtünk: az önkénteseken kívül mire van még égető szükségük?

A kutyák hangos ugatásától és nyüszítésétől nehezen hallottuk egymás hangját Reindl Anikó segítővel, aki a körülmények ellenére, úgy fogalmazott, ő ilyenkor pihen. Mint mondta, kedvenc négylábúi segítettek meghozni a döntést, hogy bérházi lakásból kertes házba költözzön családjával, hiszen két örökbefogadott és két utcán talált kutyusa van. A menhely a második „otthona”, számára az önkéntesség egyet jelent a segítséggel és elköteleződéssel. Azt vallja, ez nem tanulható, csak szívből jöhet. Ha valaki ezt csinálja, akkor szabadidejében nem tud mást tenni, csak másoknak segíteni.

Menhelyről az otthonba jutás a cél

Azonnal szeretnék kutyát (vagy cicát) hazavinni”

Gyakran hangzik el ez a mondat a menhelyre látogatóktól, az ott dolgozókat pedig kirázza a hideg ettől. Hogy miért? Mert ha egy kutya nem fajtatiszta, nem világos színű a bundája és nem kölyök, akkor igencsak nehéz gazdát találnia. Azonban vannak kutyák, akik még ennél is hátrányosabb helyzetből indulnak, ők az antiszociális négylábúak. Simogatásból és szeretgetésből nekik nem jutott. A legtöbb kutya szörnyű körülmények között élt a menhelyre érkezése előtt, sokukat éheztették, bántalmazták. Rajtuk egy mentor csapat segít, akik javítanak a viselkedésükön és visszavezetik őket a kutyatársadalomba.

Az örökbefogadásra egy rendszert építettek fel, hogy miként és hogyan is lehet egy állatot hazavinni. Ki kell tölteni egy űrlapot – akár helyszínen, akár a honlapon – és a válaszok alapján a gondozók tudnak segíteni, hogy melyik kutya vagy cica illik bele az örökbefogadó életébe. A kiválasztott állat után, ebek esetében három-négy, macskák esetében két alkalom kell, hogy megismerkedjen jószág és gazdi, és kialakuljon a kötődés. Ezek után megnézik, hogy hova is kerül az adott négylábú, és a leendő gazdi jelöltekkel beszélgetnek a felelős állattartásról. Azért van erre szükség, hogy kiszűrjék, a „de szeretnék egy állatot, mert olyan cuki” befogadókat. A menhelyre bekerült négylábúakat saját költségen chippelik, oltják, állatorvoshoz viszik kivizsgálni, ezt már a gazdinak nem kerül pénzbe.

Az adó egy százalék mellett a menhely segítségére érkeznek azok a „néma angyalok”, akik egész évben támogatják az állatokat eleséggel és fertőtlenítőszerekkel. Vannak ideiglenes befogadók, akik otthont biztosítanak a doromboló kis kedvenceknek.

Minden évben nagy kihívást jelent a Debreceni Kutyaház Állatotthonnak a téli időszak, de mint ottjártunkkor elmondták, apróságokkal is segíthetjük a felkészülésüket.

Eledelre például mindig szükség van (naponta 30 kiló fogy csak a kutyatápból), de jól jöhet a gumikesztyű vagy a macskaalom is. Ha segíteni szeretnél, a részletest listát alább olvashatod.

Ami elkél:

  • kutya és macska száraztáp
  • rizs és tészta
  • kutya és macska konzervek
  • gumikesztyű
  • macskaalom
  • szemeteszsák
  • fertőtlenítő szerek
  • rongyok
  • Nézz körbe 360 fokban! A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera "háta mögött"!

    Forrás: Hírek360


    Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára!


    [related-post post_id="3659635"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában