Helyi közélet

2017.09.12. 12:08

Vászonfazékban főtt az étel Zsákán

Zsáka - Készítettek textilképeket, papírból tároló dobozokat, ékszertartókat, fűszertartókat.

Zsáka - Készítettek textilképeket, papírból tároló dobozokat, ékszertartókat, fűszertartókat.

Két alkalommal is megrendezte a Kreatív tábort a Zsáka Jövőjéért Alapítvány az elmúlt hetekben. A szervezők célja nem lehetett más, mint élményt nyújtani és értéket közvetíteni a gyerekeknek. A közös munka, a közös alkotás és a közös szórakozás – e három fogalom köré szervezték tevékenységüket.

Vissza az őseinkhez

A foglalkozások célja volt, hogy felkeltsék a gyermekekben a ceruzával, a festékkel és más anyagokkal, eszközökkel való tevékenység vágyát, az ezek iránti lelkesedést, és így eljuttatva őket az ábrázolás élményéhez. Mindehhez sokféle anyagot használtak. Készítettek textilképeket, papír felhasználásával asztali tároló dobozokat, ékszertartókat, fűszertartókat. Kipróbálták a gipszöntést, az üvegfestést, az agyagozást. Különböző növényi részekből faliképeket ragasztottak. A helyi szokásokhoz és gasztronómiai hagyományokhoz igazodva a gyerekek saját kezűleg készítettek kemencében sült pogácsát, lekváros kiflit, valamint vászon fazékban főtt töltött káposztát.

A tábor vezetői a honfoglalás korába is visszavitték a gyerekeket; a Vata Törzs hagyományőrző íjász csapat tagjai tartottak előadást és bemutatót honfoglaló őseink életmódjáról, öltözködéséről, szokásairól, a harcokban használt fegyvereikről. A bemutatót követően a gyerekek kipróbálhatták az íjászatot. A tábor az ott készült alkotásokat bemutató kiállítással zárult – tájékoztatta a Naplót Kun Margit Ildikó, a tábort rendező alapítvány kuratóriumi elnöke, a helyi művelődési ház és könyvtár vezetője.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában