Helyi közélet

2017.09.02. 12:48

Ünnepi istentisztelettel köszöntötte a tanévet a hittudományi egyetem

Debrecen - Fekete Károly: A barázda szeretne behegedni, szeretné megteremni gyümölcsét.

Debrecen - Fekete Károly: A barázda szeretne behegedni, szeretné megteremni gyümölcsét.

Ünnepélyes külsőségekkel megtartott istentisztelettel nyitotta meg a 480. tanévét a Debreceni Református Hittudományi Egyetem a Nagytemplomban szombaton délelőtt.

Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, az nem alkalmas Isten országára.”

Ezt idézte Lukács evangéliumából Fekete Károly püspök, majd köszöntőjét azzal folytatta, hogy ez a kinyilatkoztatás nem történelem, nem múlt ellenes, hanem sokkal inkább int, hogy figyelni kell az előttünk járók cselekedeteire is.

– Jézus szava a célirányosságról szól – beszélt a nagytemplomot megtöltő hallgatósághoz az egyházi vezető. – Aki az eke szarvára teszi a kezét és előre tekint, az alkalmas Isten országára. Meg kell ragadni a munkaeszközt, ami lehet a könyv is, hiszen a tanuláshoz is mélyszántásra van szükség. A tanulás pedig, hasonlóan a szántáshoz, egyszemélyes, és nem lehet „félkezes”, azaz nem lehet félvállról venni. Egyedül a hit által, kegyelemből van üdvösség, Aki nem az eredményre tekint, soha nem ér célba.

Fekete Károly felhívta a hallgatók figyelmét, hogy egy-két szemeszter igen nehéz tud lenni, de a „barázda szeretne behegedni, szeretné megteremni gyümölcsét”. A hallgatók nézzenek előre, nézzenek Krisztusra, saját alkalmasságukat őrizzék meg, ami erőt adhat másoknak is. Végezetül a püspök áldott, igyekvő és jó tanévet kívánt a hallgatóknak, tanároknak.

Rangja van az itt szerzett tudásnak

Kustár Zoltán rektor tanévnyitó beszédében kitért a reformáció 500. évfordulójára , a reformátorok iskolateremtő és tudás átadó tevékenységére, továbbá a debreceni hitoktatás történetére is. Mint mondta, Debrecenben a XIV. század óta fennálló plébánia iskola 1567-től lett protestánssá, majd idővel jelentősen erősödve Erdélyt, a Tiszáninnent és a Tiszántúlt behálózó református iskolarendszer központjává vált. Az itt szerzett tudásnak rangja volt mindig, az innen kikerülő egyházi embereket, tanítókat szeretettel várták a közösségek.

Fotó: Derencsényi István

A protestantizmus 500 éve és a hazai egyházunk 450 éve a jövőbe nézésre kötelezi egyházunkat."

– A jövő szolgálatában vállaljuk a történelmi örökségünket, a képzési palettánkat tanári szakokkal szélesítjük, fejlesztést tervezünk diplomásaink pályakövetésében, szeretnénk erősíteni a kutatási kedvet – folytatta a rektor.

Kustár Zoltán elmondta azt is, hogy a most kezdődő tanévben 680 hallgató, köztük 124 elsőéves kezdi a tanévet az egyetemen.

A tanévnyitó ünnepségen sor került az elsőéves hallgatók fogadalomtételére is.

HBN-KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában