Helyi közélet

2017.09.30. 13:37

Szüreti hagyományok, ökolabirintus, gyümölcsös hangulat Derecskén

Derecske - Szemléletformáló, különleges családi programot rendez a szüreti hagyományokra épülve, „Gyümölcsös Kalandok” néven a Debrecentől néhány kilométerre található Derecskei Gyümölcsös.

Derecske - Szemléletformáló, különleges családi programot rendez a szüreti hagyományokra épülve, „Gyümölcsös Kalandok” néven a Debrecentől néhány kilométerre található Derecskei Gyümölcsös.

Immáron sokadik alkalommal, szemléletformáló, különleges családi programot rendez a szüreti hagyományokra épülve a Debrecentől néhány kilométerre található Derecskei Gyümölcsös.

Szeptember 30-án és október 1-jén, majd az október 7-8-án a kiérkező gyermekek és családtagjaik szakmai vezető segítségével, játékos formában ismerhetik meg a környezetbarát módon fenntartható gyümölcsöskertet, a felelős kertművelés alapjait, felülhetnek a almáskertet körbejáró kisvasútra, s madárgyűrűzést is láthatnak, illetve megismerkedhetnek a kert gazdag madárvilágával. Emellett az érdeklődők a mesés hangulatú szüreti sátorban találkozhatnak a Szeredás Együttes Csiribiri komédiájával, a Lim-Lom Mese környezetóvó bábjátékkal. A kertben található játékos interaktív állomások mellett a látogatók elbarangolhatnak a közeli Szakarina tanyára, ahol részesei lehetnek egy hagyományos derecskei szüretnek, kalandozhatnak a titkokkal teli Ökolabirintusban, mely sokrétű képességeket igénylő programjával kívánja megszólítani és a környezet aktív és tudatos résztvevőjévé nevelni a nebulókat.

Fontos a szemléletváltás

Szabó Imre, a gyümölcsös alapítója több évtizedes gazdálkodói tapasztalata alapján úgy látja, hogy most mindennél fontosabb az élmény alapú tanulás, szemléletformálás. „Felelős Kertművelés programunkban a modern gazdálkodási gyakorlatok alkalmazása és a természetes élővilág megőrzése egyformán fontosak.

Fotó: Molnár Péter

Többek között a természeti értékek teszik lehetővé az egészséges gyümölcs fenntartható előállítását. Hiszünk benne, ha ezt mások is megértik, más szemmel néznek egy almára és jobban átérzik felelősségüket is, amire leg­in­kább a gyerekeket szeretnénk megtanítani.”

Idén ősszel Csőszapó lesz történetük főszereplője, mint kertük védelmezője. Csőszapó egész évben szorgosan felügyeli kertjük rendjét. Gondoskodásának köszönhetően van tele a kert ilyen sok, gyönyörű mosolygós almafával! Az őszi almaszüret idején sajnos azonban nem jut ideje mindenre, így segítségül hívja a lelkes kalandorokat, hogy tartsanak vele a szüreti munkálatokban!

HBN


A programokon való részvételhez regisztráció szükséges.

Helyszín: Derecskei Gyümölcsös (Derecske, 47-es főút, 18-as km)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában