Helyi közélet

2017.09.14. 16:07

Szaunavébére mennek a debreceniek

Debrecen - A cívisváros három szaunamestere világbajnokságon bizonyítja tudását, színészi képességét.

Debrecen - A cívisváros három szaunamestere világbajnokságon bizonyítja tudását, színészi képességét.

Szép Boglárka a Flashcance-t, Végh Tímea az Evitát, Végh Sándor Puskás Ferenc 6–3-as angolok elleni meccsét, a Szép Boglárka-Végh Tímea kettős pedig Csipkerózsika történetét mutatja be a hollandiai Soesterbergben hétfőn kezdődő szaunamesterek világbajnokságán, a Aufguss WM-en.

Rajtuk kívül még egy szombathelyi páros (melynek egyik tagja Kocsis Ibolya ugyancsak Debrecenből indult) és egy székesfehérvári duó képviseli Magyarországot a szaunamesterek legrangosabb világversenyén. A felsorolásból kitűnik, hogy ebben az évben is a debreceniek ülhettek fel Magyarország szaunamester-trónjára, hiszen egy korábbi megmérettetésen, amelynek tétje az Aufguss WM magyar fordulójára való kijutás volt, az egyéni 1–3. helyezést, valamint a páros első helyet az Aquaticum mesterei hozták el.

Fotó: Kovács Péter

Tükrös baletteremben

– Hónapokon keresztül készültünk a Szentendrén megtartott kvalifikációs versenyre. Az előadás kiválasztása, hozzá megfelelő jelmezek és eszközök beszerzése, eldönteni, hogy milyen illatokat használjunk, a fényeket, zeneszámokat és ezek technikai hátterét összeállítani, legyezéstechnikákat begyakorolni, és persze a történet mely jeleneteit tegyük bele a műsorunkba, hogy mindez együtt a versenykiírás feltételeinek is megfelelve zenei, vizuális, esztétikai, és ami lényeg, szaunaélményt adjon a közönségnek – beszélt az előzményekről Végh Tímea, aki már 2015-ben és 2016-ban is tagja volt a világbajnokságra utazó magyar válogatottnak.

Fotó: Kovács Péter

– Újdonság a versenyen, hogy videót is készítenünk kellett. Ezt a kisfilmet a forró helyiségen belül a műsorszámunk alatt egy ledfalon láthatja a világversenyre épült 180 fős szauna, vagy inkább szaunaszínház közönsége. Természetesen még az utazás előtti utolsó napokban is gyakorlunk; bent a szaunában és „szárazedzésként” tükrös baletteremben.

Reális cél lehet számunkra a középmezőnyben végezni. Évről évre jobbak a versenyen induló szaunamesterek, és persze mi is fejlődünk, új elemeket viszünk a produkcióinkba.”

Tanulni, ötleteket gyűjteni is megyünk, és persze az sem elhanyagolható, hogy érezzük jól magunkat, hiszen a szaunamesterek közössége olyan, mint egy nagy család.

HBN–KZS


Fények, illatok, zene, legyezés

A szaunázás egyik új iránya a szaunaszínház, amely a forró kabin nyújtotta fizikai hatást kapcsolja össze a színházi, művészi élménnyel. Mivel a melegben 12–15 percnél hosszabb ideig nem ajánlatos bent tartózkodni, ezért ennyi időbe kell a szaunamesternek besűríteni a történetet. Amelyhez a hagyományos szaunakellékek, tehát az illatok és törölköző-legyezési technikák mellett zenét, fényeket és persze díszleteket is használ. Az előadónak amellett, hogy tökéletesen tisztában van és alkalmazza a legyezési technikákat, színészi képességekkel is rendelkeznie kell.

Magyarországon mintegy öt éve indult a szaunázásnak ez a vonala, és azóta népszerűsége rohamosan terjed. A műfaj világ élvonalában a hollandok, lengyelek, csehek és az olaszok vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában