Helyi közélet

2017.09.20. 17:02

Roma Ki Mit Tud: koreográfia nélkül is ment a cigánytánc

Debrecen - A legtöbben táncos és énekes produkcióval készültek.

Debrecen - A legtöbben táncos és énekes produkcióval készültek.

Második alkalommal rendezték meg az Országos Rendőr-Főkapitányság által útjára indított Roma Ki mit tud? tehetségkutatót. A megyei selejtező a debreceni Ifjúsági Házban zajlott szeptember 20-án, melyet területi versenyek előztek meg. Így választották ki azt a 26 produkciót, melyek közül a győztes az országos versenyen képviseli majd Hajdú-Bihar megyét.

– A fiatalok szabadidős tevékenységének hasznos eltöltésére és a tehetségek felkutatására irányul ez a mai rendezvény – fogalmazott nyitóbeszédében az esemény fővédnöke, dr. Gyurosovics József dandártábornok, Hajdú-Bihar megye rendőr-főkapitánya. Az általános iskolás fiatalok vers, próza, ének és tánc kategóriákban mutatták be tudásukat. A zsűri tagjai között volt dr. Lingvay Csaba ezredes, rendészeti rendőr-főkapitány helyettes, Liszter Sándor előadóművész, Janka Barnabás, a Csokonai Nemzeti Színház színművésze, Halász D. János, az Ifjúsági Ház igazgatója és Varga Nikolett, az Ifjúsági Ház programszervezője.

A lépések a színpadon születnek

A fellépők nagy része már évek óta foglalkozik zenével és tánccal. A Hajdúböszörményi Bocskai István Általános Iskola tanulója, a hetedik osztályos Balogh Amanda egy cigánytánc produkciót mutatott be a zsűrinek. Ötéves korában kezdett el tánccal foglalkozni, azóta ez a legfontosabb az életében:

Mikor megtudtam, hogy van ilyen lehetőség, minden éjszaka lefekvés előtt arról álmodoztam, hogy a színpadon táncolhatok."

Azt is megosztotta velünk, hogy sosem izgul a fellépések előtt, mindig azt adja elő a színpadon, ami épp a pillanat hevében jön, nincs betanult koreográfiája. Ha zenét hall, táncolnia kell, ezért a későbbiekben is folytatni szeretné szenvedélyét. Végh Vivien nyolcadik osztályos bihartordai lány, aki szintén cigánytáncot mutatott be két másik osztálytársával. Sokat készültek a fellépésre:

Két éve kezdtünk el táncolni, legutóbb Püspökladányban léptünk fel együtt. Mindent megteszünk, hogy nyerjünk a tehetségkutatón."

A táncos bemutatókon kívül, volt, aki hangszeren mutatta be tehetségét. Pincés Vadász Boglárka egy áriát játszott csellón tanára kíséretében. A hajdúhadházi Földi János Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hetedik osztályos tanulója két hetet készült a fellépésére.

A zsűri döntése alapján holtverseny alakult ki az első helyért, az országos döntőbe két cigánytáncos produkció jutott tovább, Nagy Angéla és az Újlétai Tánccsoport (Szilágyi Gusztáv, Szilágyi Zsolt, Szilágyi Krisztián és Lénárt Zsolt). A második helyezett a népmesét előadó Gurbai Zsanett, míg a harmadik Tóth Imre és Tóth Zoltán lett a népi énekkel.

HBN-FE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában