Helyi közélet

2017.09.26. 18:59

Referensi értekezlet Hajdú-Biharban

Debrecen - Hajdú-Bihar megyében ősszel több polgári védelmi riasztásra készülnek az önkormányzatok a katasztrófavédelemmel közösen.

Debrecen - Hajdú-Bihar megyében ősszel több polgári védelmi riasztásra készülnek az önkormányzatok a katasztrófavédelemmel közösen.

A debreceni katasztrófavédelmi kirendeltség szeptember végén tartotta a harmadik negyedévi referensi értekezletét, ahol sok más mellett a tervezett riasztások is a témák között szerepeltek. A riasztási gyakorlatok célja, hogy a katasztrófavédelem ellenőrizze azt, hogy a köteles polgári védelmi szervezet beosztott állománya egy konkrét időpontban normaidőn belül milyen arányban tud megjelenni a számára meghatározott gyülekezési helyen. Ezt követően adatpontosításra kerül sor.

2012-ben az önkormányzatok felmérték a civil lakosság körében azt a réteget, akiket baj esetén polgári védelem keretében mozgósítani lehet. Ezt a listát évről-évre aktualizálják a polgármesteri hivatalok, ősszel pedig a települési köteles polgári védelmi szervezeteik reagáló képességét fogják tesztelni. A gyakorlatot a katasztrófavédelem szakemberei fogják ellenőrizni. Az érintett települések a következő időszakban Debrecen mellett Tépe, Sáránd, Hajdúszoboszló, Hosszúpályi és Nyíradony lesz. A gyakorlattal összefüggésben Szabó János c. tűzoltó főtörzszászlós, katasztrófavédelmi megbízott mondta el a részleteket a gyűlésen megjelent közbiztonsági referenseknek.

Ezt követően Sándor András tűzoltó őrnagy, hatósági osztályvezető ismertette a szabadtéri tűzgyújtás és a kerti hulladék égetés szabályait, amely gyakran felmerülő kérdés a lakosság körében. Kiemelte, hogy az önkormányzatok önállóan hoznak erről szabályokat az adott településeken, ha erről nem rendelkeznek, akkor a központi rendelet előírásai lépnek életbe, amelyek szerint a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

A hatósági osztályvezető arról is tartott előadást, hogy milyen tűzvédelmi szabályok vonatkoznak a húsz főnél több ellátott személyekkel foglalkozó oktatási és szociális intézményekre. Ezután a kéményhatósági kérdésekre válaszolt a közbiztonsági referenseknek.

Major Viktor tűzoltó alezredes, iparbiztonsági felügyelő a veszélyes anyagot kisebb mennyiségben tároló és szállító cégekkel kapcsolatos szabályokról, valamint a vezetékes gázszolgáltatásból való kizárásról osztotta meg információit a meghívottakkal.

- Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában