Helyi közélet

2017.09.18. 19:06

Miért parkolnak sokáig a levágott gallyak Debrecenben?

Debrecen - A levágott ágak minél gyorsabb elszállítására, feldolgozására törekszik a Dehusz.

Debrecen - A levágott ágak minél gyorsabb elszállítására, feldolgozására törekszik a Dehusz.

Gallyazták a fákat Debrecenben, a Homokkertben, a Szabó Kálmán és a Bujdosó utcákban két héttel ezelőtt. A kisebb-nagyobb ágakat több nagy halomba rakták, de azok azóta is ott száradnak a járdák és az úttestek között – panaszkodott Orosz Tamás olvasónk a Napló Agóra nevű internetes levelező fórumán. Majd azt kérdezte, nem kellene ezeket rögtön az elvégzett munka után elszállítani? Tűzifa lesz belőle vagy komposzt? Ki szervezi ezt, ki a felelős ezért? Esetleg több cég is érintett? Orosz Tamás hozzátette:

Többféle munka esetében tapasztalom, hogy elkezdik, aztán hosszú időre félbehagyják és később egy kitűzött határidő előtt kampányszerűen hajráznak, hogy befejezzék a ténykedést. A szervezettség terén van még hová fejlődnünk."

Tervben egy nagy teherautó

Pethe Tamás a közmunkásokat foglalkoztató Dehusz Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt válaszolta az Agórán, hogy a szóban forgó utcákban ők végezték a gallyazást.

Kifejtette: az lenne ideális ha a munka elvégzése után közvetlenül, vagy legalább egy héten belül el tudnák vinni a gallyakat, de a kapacitásuk sajnos kevés ehhez. A fakivágást, darabolást, gallyazást végző brigádjaik kisebb rakterű járművekkel járnak, amikkel csak ezek töredékét tudják elszállítani. A hosszabb platós autóik sosem érik utol a „fanyűvőiket”, mert a felrakodás, elszállítás, lepakolás sokkal több időt vesz igénybe, mint maga a vágás.

Pethe Tamás arról is beszámolt, hogy ha minden jól megy, vásárolnak egy hét és fél tonnás KCR-es (darus) teherautót, ami az őszi falevél gyűjtésben és a gallyak gyorsabb elszállításában is szerepet fog kapni. Ráadásul pár hete minden dehuszos járműbe műholdas nyomkövető rendszert szereltek, ami a remények szerint javítja majd hatékonyságukat – derült ki a válaszlevélből.

Drága lenne a saját feldolgozás

A Dehusz ügyvezetője a Debrecen közterületeiről származó tűzifa, illetve komposzt sorsára vonatkozó kérdésre azt felelte, hogy a 6-8 centiméternél vastagabb ágakat a Galamb utcai telephelyükre szállítják, ahol a szociális és eladásra szánt tűzifa közé kerül. A gallyakat a Gázvezeték utcai telephelyükre viszik, ahol a megfelelő mennyiség összegyűlése után egy nyíradonyi cég megvásárolja, ledarálja elszállítja, értékesíti. Hozzátette: szeretné ha ezt közvetlenül ők tudnák megtenni, de ahhoz hogy eladható árut termeljenek elég komoly beruházásokra lenne szükség.

A fórumon intézett válaszlevél végén arról is szó esik, hogy gallyazással több cég foglalkozik a cívisvárosban, így például az E.ON alvállalkozói. Sajnos előfordult már, hogy ők hagytak maguk után gallyat a Sámsoni úton, amit nekünk kellett elszállítani – osztotta meg tapasztalatait Pethe Tamás.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában