Helyi közélet

2017.09.10. 13:08

Komposztáljuk vagy sem?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Indul a levelek seprése, gereblyézése is. Mi legyen velük?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Indul a levelek seprése, gereblyézése is. Mi legyen velük?

Elkezdtek hullani a falevelek is kertünkben, ami visszavonhatatlan jele annak, hogy megérkezett az ősz. A lehullott, elszáradt levelek kapcsán örök vitatéma, mi legyen vele: égessük, komposztáljuk, hagyjuk meg mulcsnak, vagy dobjuk ki?

Kertész rovatunkban múlt télen már kitértünk erre, Hudák Katalin kertészmérnök elsősorban azt hangsúlyozta: fontos tudni, felmérni, hogy egészséges-e a fa, amelyről a levél lehull. Ha ugyanis bármilyen kórokozóval fertőzött a fa, az nem csak a talajon, a komposztban is képes áttelelni. A kiskerti komposztban ugyanis soha nem lesz 60 fok, ami a megfelelő lebontáshoz kell, ezek általában csak a 40 fokot érik el. Ennek megfelelően steril sem lesz a komposztunk, ami azt jelenti, hogy a kórokozók életben maradhatnak és a növények nem veszítik el a csírázóképességüket sem, így továbbszaporodhatnak a gyomnövények.

Ha nem vagyunk száz százalékig biztosak abban, hogy egészséges a fánk, inkább szabaduljunk meg a levelektől is. Jelenleg még működik a zöldhulladék-elszállítás, a járat leállása után keletkező avart pedig inkább zsákoljuk és tároljuk, vagy tegyük a kommunális hulladékhoz, mint hogy a környezetre sokkal károsabb égetést válasszuk megoldásként.

Ha biztosak vagyunk abban, hogy egészséges a fa, nyugodtan használhatjuk a keletkező avart mulcsoláshoz, vagyis a fagyra érzékenyebb növényeink tövének téli takarásához, vagy bekerülhet a komposztba. A különböző teóriákkal ellentétben minden fa levele komposztálható, így a dió és a platán­tölgy is. Ezek lebomlásához azonban több időre van szükség.

ÉKN–HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában