Helyi közélet

2017.09.22. 10:00

Keleti varázs, igazi klasszikusokkal

Debrecen - Kétpólusú, homlokegyenest eltérő hangulatokból építkező koncertet ad a Kodály Filharmonikusok Keleti varázs című hangversenyén, szeptember 26-án 19.30-tól.

Debrecen - Kétpólusú, homlokegyenest eltérő hangulatokból építkező koncertet ad a Kodály Filharmonikusok Keleti varázs című hangversenyén, szeptember 26-án 19.30-tól.

A hangverseny első felében a romantika nagy mestere, J. Brahms: D-dúr, Op.77-es hegedűversenye csendül fel a Kölcsey Központ Nagytermében. A hegedűirodalom egyik legnehezebb koncertjét Oláh Vilmos előadásában hallhatjuk, aki számos rangos verseny győztese, a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarának első koncertmestere. Brahms közkedvelt alkotása nagyon magas szintű zenei közlés, őszinte mély vallomás a hegedűről, a szólista és zenekar partneri viszonyáról. Az est szólistája talán éppen a "brahms-i D-dúr" szellemében nyilatkozta egy alkalommal: "Nem hegedülni, hanem énekelni próbálok a hangszeren".

Az est második felében Hacsaturján emlékezetes Spartacus című, 1954-ben komponált balettzenéjéből, illetve az abból formált szvitsorozat első és második részéből válogat Kovács László vezető karmester. Az 1970-es és ’80-as években Magyarországon közkedvelt brit filmsorozat, az Onedin család főcímdalára is bizonyára sokan ráismernek majd szélsőséges érzelmeket, klasszikus- és népzenei elemeket egyaránt feldolgozó, elementáris erővel bíró mű előadása során.

- Kodály Filharmónia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában