Helyi közélet

2017.09.29. 19:35

Keddtől három héten át tart az ebzárlat Hajdú-Biharban

Debrecen - A rókák és aranysakálok veszettség elleni vakcinázása miatt rendelik el a járási főállatorvosok.

Debrecen - A rókák és aranysakálok veszettség elleni vakcinázása miatt rendelik el a járási főállatorvosok.

Az évente két alkalommal elvégzett repülőgépes kiszórásra idén ősszel október 3-a és 8-a, azaz jövő hét kedd és vasárnap között kerül sor. Ezzel a módszerrel a rókák és aranysakálok veszettség elleni vakcinázását végzik el. Az így kihelyezett csalétkek nem veszélyesek sem emberre sem állatra, de azért, hogy az utóbbiak ne tapossák össze, illetve ne vigyék el a kiszórt vakcinát, a járási főállatorvosok legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendelnek el. A legeltetési tilalom nem vonatkozik a tartósan legelőn tartott állatokra, ott csak a repülési útvonalaktól kell lehajtani azokat. Kutyasétáltatás közben pedig a belterületen érvényes helyi rendeleteket kell betartani. Mivel a repülőgépes kiszórást Hajdú-Biharban már 2004-től végzik valamennyi érintett (állattartó, vadász, önkormányzat, kutyatartó) számára ismert a tilalom rá vonatkozó tartalma – kaptuk kérdésünkre a választ a megyei kormányhivatal szakigazgatási szervétől.

Az MTI-ben megjelent hír szerint Magyarország területének csaknem kétharmadán kisrepülőgépből szórják ki a vakcinás csalétket, de a sűrűn beépített területek kimaradnak. A több mint 600 milliós országos program 75 százalékban az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában