Helyi közélet

2017.09.21. 15:58

Jogerős ítélet az áramszolgáltatósok vesztegetési ügyében: bilincsben vitték el az elsőrendű vádlottat

Debrecen - Olyan vállalkozókra utaztak, akiket az áramszolgáltató súlyos összeggel megkötbérezett.

Debrecen - Olyan vállalkozókra utaztak, akiket az áramszolgáltató súlyos összeggel megkötbérezett.

Jogerősen 6 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék csütörtökön azt a férfit, aki még 2012-ben pénzt fogadott el olyan fogyasztóktól, akiknél manipulált villanyórákra bukkant az áramszolgáltató. A K. Ádám munkatársaként dolgozó B. Pétert 4 év 10 hónap börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság. Mindkettőjüket gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében találta bűnösnek a másodfok.

Mindenki megkapta

A törvényszék túlnyomórészt elfogadta az első fokon eljárt Debreceni Járásbíróság megállapította tényállást. Eszerint K. Ádám és B. Péter az áramszolgáltató dolgozóiként villanyóra ellenőrzéssel, leolvasással összefüggő feladatokat láttak el. Így vizsgálták például a szabálytalan áramvételezéseket, és kezdeményezhették a szükséges eljárást. A két vádlott valamikor 2012-ben állapodott meg abban, hogy felveszik a kapcsolatot olyan fogyasztókkal, akik szabálytalanul használták az áramot. B. Péter közreműködésével pénzt kértek tőlük, cserébe társa próbálta elintézni, hogy a kiszabott kötbért töröljék, vagy az érintettek fizetési könnyítést kaphassanak.

Egy debreceni vállalkozó például 3 millió forint kötbért kapott a szabálytalan áramvételezés miatt. A két vádlott 713 ezer forintot kért az „ügyintézésért”. A kötbért végül nem sikerült csökkenteni, de a vesztegető a pénzét már nem kapta vissza.

Fotó: Matey István

Egy másik alkalommal egy hajdúnánási cégre róttak ki 720 ezer forintos kötbért, az ottani vezetőtől a páros 300 ezer forintot igényelt.

Berettyóújfaluban egy vendéglátósról derült ki, hogy nem éppen szabályosan használja az áramot. A nagyságrendileg kétmilliós kötbér kiszabása előtt vették fel vele a kapcsolatot és előbb 500, majd 400 ezer forintot kértek tőle. A férfi azonban feljelentést tett, így a pénz átadásakor már a nyomozók is jelen voltak.

A büntetőügyben előbbieket is megvádolták a szabálytalan villanyóra-használatért, míg a hatodrendű vádlottat a felek közötti közvetítésért vonták felelősségre. A vállalkozókat vesztegetés miatt marasztalta el immár jogerősen a bíróság 1,5-1,5 év – 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélve őket. A hatodrendű vádlottat 1 év – 2 évre felfüggesztett – szabadságvesztéssel sújtották.

Bilincsbe verték

Nagy Antal tanácselnök indoklásában kiemelte: az elsőrendű valóban magára nézve meglehetősen sajátosan értelmezte az irányadó szabályokat, sőt, a büntető törvénykönyvet is. Kétkulacsos politikát folytatott, pozíciójánál fogva úgy tett, mint aki le akarja leplezni a szabálytalanságokat, de ez nem akadályozta meg abban, hogy egy-egy visszaélésnél saját zsebre dolgozzon – hangzott el. Egyértelmű az is – szögezte le Nagy Antal –, hogy a két vádlott bűnszervezetben követte el a bűncselekményeket, tevékenységüket pedig az elsőrendű vádlott irányította.

Az ítélet kihirdetését követően – az eddig lakhelyelhagyási tilalom alatt álló – K. Ádámot a rendőrök bilincsben vitték el a tárgyalóteremből.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában