Helyi közélet

2017.09.06. 16:39

Az új tanévben is vigyáznak a gyerekekre

Hajdú-Bihar - A rendőrség és polgárőrség is felügyel a gyermekek biztonságára.

Hajdú-Bihar - A rendőrség és polgárőrség is felügyel a gyermekek biztonságára.

Szeptember elsejével becsengettek az iskolákba, ami a közlekedésben is változást okoz. Nemcsak a buszok, trolibuszok és villamosok járnak sűrűbben, hanem a gyerekek is gyakrabban fordulnak meg a tanintézmények környékén.

A biztonságos közlekedés érdekében 2008 óta működik egy úgynevezett „Iskolarendőr” program, melyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szeptember 1-jétől egy hónapon keresztül megerősített szolgálatot szervez a forgalmasabb utak mellett lévő iskolákhoz a balesetek megelőzése érdekében. Az Iskolarendőr program szervesen összekapcsolódik az intézményekben a közlekedés nevelésével, elméleti és gyakorlati ismeretekkel segítik a tanulókat a biztonságos közlekedés elsajátításában. A Debreceni Tankerületi Központ valamennyi, 25 debreceni, valamint a vámospércsi és az álmosdi általános iskolája is érintett a programban – tudtuk meg dr. Vántus Andrásnétól, a Debreceni Tankerületi Központ Köznevelési, Jogi és Humánpolitikai Főosztály igazgatóhelyettesétől.

Nagyobb figyelmet követel

A szeptember minden évben különösen veszélyes, hiszen a nyári vakáció után nagy számban jelennek meg a gyermekek a mindennapi közlekedésben. – A diákokban még él a nyári, felszabadult állapot, ez csökkentheti az életkoruknál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket. Ezért szükséges, hogy a járművezetők felkészüljenek az elmúlt hónapoktól jelentősen eltérő szeptemberi közúti forgalomra, az őszi időszakkal járó speciális kockázatokra.

A közlekedésben veszélyforrást jelenthetnek, hiszen sok esetben nem a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet választják, hanem körültekintés nélkül és szabálytalanul kelnek át az úttesten, fokozott óvatosságot követelve meg ezzel a gépjárművezetőktől is”

– fejtette ki közleményben a Naplónak Balogh Péter, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtóreferense. Arról is beszámolt, hogy megyénkben csaknem 80 oktatási intézmény környezetében ügyelnek a rendőrök a biztonságra.

Együttes erővel

A Berettyóújfalui Tankerületi Központhoz tartozó intézményekben az iskolásokat minden tanév első napján felkészítik a pedagógusok a biztonságos közlekedésre. Továbbá együttműködnek a közbiztonsági szervekkel, akik segítséget nyújtanak a tanévkezdésben. A központhoz 44 település tartozik, a kisebb településeken polgárőrök, a nagyobb városokban a rendőrök és polgárőrök együtt segítik a közlekedést reggel 7 és 8 óra között, valamint délután 13 és 14 óra között – mondta el Kapornai Judit, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója.

HBN-FE


[related-post post_id="3601297"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában