Helyi közélet

2017.09.27. 15:23

Almalé, lekvár és befőtt is készült

Hajdúböszörmény - Tovább bővítette a város gyümölcsfa-ültetvényeit.

Hajdúböszörmény - Tovább bővítette a város gyümölcsfa-ültetvényeit.

A Nagy-Bocskai szőlőskertbe tavaly telepített 1400 darab olasz almafacsemetéből álló gyümölcsültetvények ugyan csekély terméssel (60–70 mázsa), de már az első évben meghálálták a megfelelő gondozást, tápanyagellátást, és a rengeteg ráfordított munkát. A megfelelő szakmai irányításnak, a mindig időben elvégzett növényvédelemnek, valamint az ott dolgozók lelkiismeretes munkájának köszönhetően a telepített fák mindegyike megmaradt – tájékoztatott Fórizs László alpolgármester és Varga Zoltán, a Városüzemeltetési Intézmény vezetője.

E sikereken felbuzdulva idén pályázati pénzből tovább bővítették az ültetvényt, így az eddigi területet közel duplájára növelve, annak nagysága majdnem eléri az egy hektárt, faállománya pedig közel ezerrel bővült, mégpedig úgy, hogy újabb fajtákat is telepítettek. Az időjárással szembeni kiszolgáltatottság csökkentése érdekében a növények támrendszerét jéghálóval bővítették, és fúrattak egy kutat az öntözéséhez. Beszereztek továbbá egy kis traktort a talajmunkálatok, illetve a permetezés elvégzésére.

– A jövőbeni terveink között szerepel a terület további bővítése, és a megtermelt almát szeretnénk a közétkeztetésben felhasználni, kiszolgálva ezzel a helyi intézményeket. Az almát idővel fel is dolgoznánk, mert nagy sikere volt például az almánkból készített százszázalékos almalének, de volt aszalt almánk, almalekvárunk, illetve almabefőttünk is – emelte ki Varga Zoltán.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában