Helyi közélet

2017.09.06. 14:29

Ajándékutalványt kap, aki válaszol a KSH-nak

Debrecen - Hajdú-Biharban 399 polgárnak tesznek fel kérdéseket a következő hónapokban a Központi Statisztikai Hivatal kérdezői a Felnőttek Képesség- és Kompetenciamérési Programja (PIAAC) elnevezésű nemzetközi projekt keretében.

Debrecen - Hajdú-Biharban 399 polgárnak tesznek fel kérdéseket a következő hónapokban a Központi Statisztikai Hivatal kérdezői a Felnőttek Képesség- és Kompetenciamérési Programja (PIAAC) elnevezésű nemzetközi projekt keretében.

Lukácsné Szabó Gerda, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) osztályvezetője az erről szóló sajtótájékoztatón elmondta, hogy az OECD által kezdeményezett felmérést eddig a világ 33 országában végezték el. A nálunk április végéig tartó adatgyűjtés során arra kíváncsiak, hogy a 16 - 65 éves korosztálynak milyenek a szövegértési, olvasási, matematikai és számítástechnikai készségei. Az országszerte 6 ezer fő megkérdezésén alapuló akció keretében azt is vizsgálják, hogy az iskolákban megtanultakat milyen módon lehet a munkaerőpiacon hasznosítani.

Ajándékutalvánnyal honorálnak

A felmérés két részből áll. Az első keretében kapott válaszokat az igazolvánnyal rendelkező összeírók laptopon rögzítik. A második rész során – az egyén számítástechnikai ismereteinek függvényében – laptopon, vagy papíron kapott kérdésekre kell válaszolni, önállóan. Mivel a kérdőívek kitöltése másfél-két órát vesz igénybe, 5 ezer forintos ajándékutalványt adnak cserébe.

Biztonságban az adataink

A felmérésbe véletlenszerűen bevont személyeket a lakcím-, és az álláskeresők nyilvántartásából választották ki. A válaszadás önkéntes és nem kell a nevet megadni. Az összegyűjtött információkat kizárólag statisztikai és kutatási célokra használják. A személyes eredményt – a névtelenség miatt – senkinek nem árulják el – hangsúlyozta Lukácsné Szabó Gerda.

HBN-OCs


A kiválasztott települések

Megyénkben Debrecen mellett Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben, Berettyóújfaluban, Hortobágyon, Sárándon, Derecskén, Nyíradonyban, Bárándon és Hajdúhadházon fognak dolgozni a KSH kérdezői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában