Helyi közélet

2017.08.18. 17:05

Valaki „hadat visel” a debreceni Zöld utcai köztéri fák ellen

Debrecen - Egymás után esnek áldozatul a Zöld utcai fák egy ismeretlen környezetkárosítónak – állítja Gráfel Sándor, az ottani épületeket kezelő Munkás Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke.

Debrecen - Egymás után esnek áldozatul a Zöld utcai fák egy ismeretlen környezetkárosítónak – állítja Gráfel Sándor, az ottani épületeket kezelő Munkás Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke.

A Kassai út végével párhuzamos, a Szigligeti és a Kurta utcákat összekötő Zöld utcában négyemeletes társasházak találhatók. A 10–18. számú épület hátsó részén, a garázsok előtt aszfaltozott szervizút húzódik, melyet a szomszéd utca felé eső kerítések mentén szépen gondozott, füvesített park szegélyez. A körülbelül 3 méter széles és mintegy 200 méter hosszú zöld sáv legalább tucatnyi fa otthona.

Fűrésszel és kézzel

Gráfel Sándor a helyszínen elmondta: az ottani „fanyűvés” nagyjából 3 éve kezdődött. Először egy ecetfa kérgét fejtették le körben, 40-50 centiméter hosszan valószínűleg fejszével, de a növény túlélte. Aztán úgy 2 éve egy értékes nagy akácfát fűrészelt ki valaki a talajszintnél ebből a fasorból, a faanyag gyorsan eltűnt. A folytatásban ugyancsak két nagy ecetfa került sorra.

Fotó: Derencsényi István

Fűrésszel részben levágták, részben letörték egy-egy karvastagságú águkat. Utóbbit úgy 3 méteres magasságban, augusztus 6-án késő este, éjszaka. A zajra az ottani épületben többen felébredtek, de mire kinéztek az ablakon, az illető már eltűnt. Amikor ott jártunk, az 5-6 méter hosszú ág még ott hevert. Ennek a fának a törzsén egyébként baltanyomok is láthatók. (Kivágás közben valószínűleg megzavarták a tettest.)

Az itt lakóknak mindegy, hogy milyen fa, az a lényeg, hogy zöld legyen és nyáron adjon jó árnyékot meg oxigént"

– jelentette ki Gráfel Sándor arra a felvetésünkre, hogy az ecetfa nem értékes növény, magától is nő. Állítását alátámasztandó megmutatta, hogy a fák sérült részeit piros színű fasebbel bekenték.

Vandál munka

A szóban forgó fák 8–10 méterre esnek a házaktól, vagyis tartósan nem árnyékolják le a lakásokat és a levágott ágak elhelyezkedésük miatt a szervizúton történő parkolást, a garázsokba való ki- és beállást sem zavarhatták. Ezért a szövetkezet elnöke szerint az elkövető valószínűleg puszta rosszindulatból csinálja ezt, azt szeretné, ha a Zöld utca nem lenne zöld… – A fa-, és természetgyűlölő valakiket bosszantani akar – véli Gráfel Sándor.

Fotó: Derencsényi István

Végül az is szóba került, hogy az ott lakók sejtik, ki lehet a tettes, de egyelőre nincs bizonyítékuk. A problémát többször is jelezték a közterület-felügyeletnek, de Gráfel Sándor állítása szerint onnan senki nem ment ki hozzájuk. A Zöld utcai lakók panaszukat egyelőre a polgármesteri hivatalhoz juttatták el írásban.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában