Helyi közélet

2017.08.12. 19:49

Ünnepre készülnek a derecskei almáskertben

Derecske - Gondos gazdák ízcsodái és az első ropogós piros almák a Derecskei Gyümölcsösben.

Derecske - Gondos gazdák ízcsodái és az első ropogós piros almák a Derecskei Gyümölcsösben.

Példaértékű termelői összefogás, hagyományos paraszti élelmiszer-előállítás, régi és a mai módszerekkel készített különböző produktumok – ez vár mindenkire, aki kilátogat augusztus 18–20-a között az első alkalommal megrendezendő Gála Ünnepre, a titkokkal teli Derecskei Gyümölcsösbe. A rendezvény vendégei megkóstolhatják és megvásárolhatják az idén áprilisban a közösségi almafa ültetés keretében gyermekek által létesített ültetvény első termését, a friss, zamatos piros Gála almát. Ezen az eseményen mutatkozik be a Hajdúsági Modern Gazdák konzorcium. A jelenleg 10 termelőből álló szervezet valamennyi tagja a hagyományokra épülő, különleges minőségű élelmiszereket előállító, a térségben élő elismert gazda.

Kérem a környékbeli embereket, hogy szeressék a helyit!" Szabó Imre

 

Fesztivállal gazdagodnak

A közelgő Gála Ünnep kapcsán az Almavirág étteremben megtartott pénteki sajtótájékoztatón Szabó Imre, a Derecskei Gyümölcsös alapítója, a rendezvény megálmodója elmondta: elkötelezett a helyi értékek, hagyományok és a gondos gazdák irányába, így különösen fontosnak tartja, hogy minél szélesebb körben sikerüljön megismertetni őket az idelátogató vendégekkel. Célja egy olyan gasztronómiai rendezvény megszervezése, amely messzi vidékekről is idecsábítja az érdeklődőket, a saját élményeiken keresztül pedig egy emlékezetes fesztivállal lesznek gazdagabbak.

– Nagyon örülök, hogy idén első alkalommal megrendezzük Gála Ünnepünket. Egy olyan gasztronómiai rendezvényről van szó, amit teljes mértékben termelői összefogás eredményeként valósítunk meg. A rendezvényt gasztronómiai vonalon nagyban segíti a nemrég felújított Almavirág Étterem, amely a három nap alatt egészséges, helyi termelők ízcsodáival kívánja elkápráztatni a betérő vendégeket. Ezen felül a vidéki kultúra megismerése céljából a rendezvény ideje alatt a magyar folklór értékeit is bemutatjuk, így a gyerekek megismerkedhetnek a száraztészta és a friss túró készítésével, valamint az almából készült „varázs almalekvárral” is – sorolta az alapító.

Frissebb, környezettudatosabb

A rendezvény célja, a térségünkre jellemző hagyományos, valamint annak mai, modern, környezettudatos módon előállított helyi élelmiszerek népszerűsítése és megismertetése. A résztvevők játékos formában érthetik meg, miért is jó a környezettudatos egészséges táplálkozás. A kisvonatokon utazva pedig bejárhatják kertet, és a 110 hektáron elterülő gazdaság legizgalmasabb pontjait.

– A Derecskei Gyümölcsös már évek óta tart különböző programokat a gyümölcstermesztésről az egészséges táplálkozás szellemében. Az idén előtérbe helyeztük a gasztronómiát. Gyorsan egyértelművé vált, hogy a helyi gazdák által termelt élelmiszerek gyakorlatilag lefedik egy étterem teljes palettáját, továbbá a környékbeli fogyasztók számára még kihasználatlan előnyei is vannak. A helyi termékről tudható, hogy frissebb, előállítása környezettudatosabb, mint távolabbi tájakról származó. Előnye az is, hogy könnyen kideríthet az előállítója. A konzorcium tagjaiként felismertük egymásban, hogy mindannyian a modern technológiák felhasználásával a hagyományokból építkezünk. Amennyiben a termékeinket helyben tudjuk feldolgozni és értékesíteni, az sokkal alacsonyabb költséggel és kisebb környezetterheléssel jár. Kérem a környékbeli embereket, hogy szeressék a helyit, ezzel is támogatva a vidéki életet és foglalkoztatást. Ezért is invitálunk mindenkit a Gála Ünnepre, hogy ismerkedjenek meg az ízeinkkel, és ha tetszett, vigyék jó hírünket – mondta Szabó Imre.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában