Helyi közélet

2017.08.06. 09:37

Túl nagy ár egy szívásért

Budapest - Egy szívószál használati ideje körülbelül 20 perc, lebomlási ideje 500 év.

Budapest - Egy szívószál használati ideje körülbelül 20 perc, lebomlási ideje 500 év.

A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a Földet. Mi is számolgattunk egy kicsit. Magyarországon 2016-ban 52 ezer vendéglátóhely volt, ha átlagosan havi 800 darab szívószállal számolunk vendéglátóhelyenként, az 499 millió 200 ezer darab évente. Tehát a magyarországi vendéglátóhelyek évente termelnek 2,5 Földkerületnyi szívószál-hulladékot. Ebbe nem számoltunk a háztartásokban és a fesztiválokon használt darabokat…

Vizekben végzik

De vajon hova kerül ez a rövid életű luxuscikk? Jó esetben hulladéklerakókba, néha a szelektív kukán keresztül újrahasznosítják, és sajnos nagyon gyakran tengerekben, óceánokban, tavakban végzi, ahol súlyos károkat okoz a vízi élővilágban. Az általában polipropilénből előállított szuperkönnyű szálat a legkisebb szellő is könnyen felkapja és mivel lebeg a vízen a csatornákon, folyókon keresztül jut el a tengerekbe, ahol egy meglehetősen sokkoló videó szerint akár egy teknősbéka orrában is landolhat. Előszeretettel fogyasztják el halak és tengeri madarak is.

Megéri ez nekünk? Van akkora élvezeti faktora egy ilyen „szívásnak”, hogy beáldozzuk érte az óceáni/tengeri állatvilágot és ezzel kirúgjuk a lábát egy olyan ökoszisztémának, aminek a csúcsán mi vagyunk?

Van, hogy indokolt

Vannak esetek, amikor megalapozott a használata, például amikor valaki nem tud felülni, mert beteg vagy a fogzománcait kívánja megvédeni, esetleg különleges koktélok esetében, ahol egyszerre kell inni a két réteget, de a legtöbb esetben (például egyszer használatos poharak esetében) ez egy értelmetlen divat vagy egy túlzásba vitt higiéniai intézkedés.

Kérik, mérsékeljék

A Felelős Gasztrohős elnevezésű civil szervezet kéri a lakosságot, hogy idén nyáron mérsékeljék a szívószál használatot és barátaik, ismerőseik figyelmét is hívják fel a szívószál használat kedvezőtlen környezeti hatásaira. A szervezet a legaktívabb résztvevőket értékes nyereményekkel díjazza. Azok között, akik augusztusban posztolnak a saját facebook vagy insta­gram oldalukra fényképet a szívószál nélküli italukról, és melléírják a #szívószálmentes hashtaget, egy 10 ezer forint értékű két személyes vacsorát és egy 6 darabos újrahasználható fém szívószál csomagot sorsolnak ki. Egyébként általuk több hazai étterem is csatlakozott már a szívószálmentes augusztushoz.

- greenfo.hu -


Különös összefogás

Idén nyáron különös összefogás tanúi lehetünk. A londoni Soho kerületből eddig 72 étterem vállalta, hogy csak kizárólag a vendég kérésére ad szívószálat. A kaliforniai Berkeley városában rendeletileg tiltották be az eldobható szívószálat, közben aláírás gyűjtés folyik a sydney-i strandokon használt szívószálak betiltása érdekében. Tengerpartunk ugyan nincs, de Balaton, Duna és Tisza partunk igen, és itt ugyanolyan károkat okoz az élővilágban a vízbe kerülő szívószál.


[related-post post_id="3545608"]

[related-post post_id="3524861"]

[related-post post_id="3525828"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában