Helyi közélet

2017.08.20. 17:45

Tegyünk jót, és abba belepusztulunk – hetvenöt éves lenne Csátth Attila karikaturista

Debrecen - A Hajdú-bihari Naplóban is találkozhattak a karikatúráival, a Konzervatórium Galéria kitalálója emlékezik rá az évfordulón.

Debrecen - A Hajdú-bihari Naplóban is találkozhattak a karikatúráival, a Konzervatórium Galéria kitalálója emlékezik rá az évfordulón.

Ahogyan a lélek tiszta mély forrásából tör fel a felhőtlen kacaj, úgy szerette látni Csátth Attila karikaturista is a környezetében lévőket… Azt hiszem, kegyes volt hozzám a sors, hogy életem során egy ilyen emberrel találkozhattam. Nem kívánt tetszelegni senki előtt, és még csak nem is bohóckodott, és ezzel együtt nem akart kicsikarni senkiből egy mosolyt sem. Egyszerűen csak jött a sajátos habitusából áradó, a személyisége természetességéből fakadó jelensége, és pillanatok alatt egy jó hangulatot varázsolt – azt hiszem, erre születni kell.

"Nem kívánt tetszelegni, sem bohóckodni senki előtt..." Debreceni Tamás

Zseniális rálátása volt a napjainkban történő eseményekre, a nő és férfi (vi)iszonyára. Nem volt mérnök, de mérnöki pontossággal fogalmazta meg azt, hogy az életben minden mindennel összefüggésben van: a látszólag távol lévő pontokat minden érdek nélkül, tartalommal kell feltölteni nem a korunkra jellemző mutyizás módszerével. Ahogyan vallotta, a semmi nem ad stabil tartást semminek.

Az emberekkel való kapcsolatában és a rajzaiban inkább volt diszkréten visszafogott, kerülte a hivalkodást. Nagyon kevesen voltunk, akiket a bizalmába fogadott, és egyetlen kép kivételével soha mások ötletét nem rajzolta meg. Rendkívüli kritikával és élességgel fogalmazta meg gondolatait élete utolsó napjaiban, csak ült egy szobosz­lói intézetben az ágya szélén, réveteg tekintettel nézett a semmibe, miközben azon tűnődött, hogy a magyar társadalom morálisan milyen mélyre tudta letornázni magát. Tegyünk jót, s abba belepusztulunk – mondta.

Hetente találkoztunk Atilkával, erőt és hitet adott a megpróbáltatásai ellenére. Tíz éven keresztül csalt mosolyt a debreceni közönség arcára a Bohém hangulat elnevezésű kiállításai alkalmával a Konzervatórium Galériában, majd pátyolta szakmai tanácsaival az őt követő ifjú titánokat (Markos Sándor, Gárdonyi Sándor).

A 2015-ben elhunyt Csátth Attila augusztus 20-án lenne 75 éves. Atilka, vajon odafönt is a nevetéstől rázkódva könnyesre sírod magad? Tudod, ahogyan a tiszta mély forrásból tör fel a felhőtlen kacaj…

- Debreceni Tamás -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában