Helyi közélet

2017.08.12. 13:15

Megyeszerte szórja már a pollent a parlagfű

Hajdú-Bihar - Már megkezdődött a parlagfű szezon, amely igen sok gondot okoz a pollenérzékenyek számára.

Hajdú-Bihar - Már megkezdődött a parlagfű szezon, amely igen sok gondot okoz a pollenérzékenyek számára.

A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan fokozatosan emelkedik. Mégpedig olyannyira, hogy az Alföld keleti részén, így Debrecenben is, a pollenkoncentráció már akár a hétvégén elérheti a magas, illetve akár nagyon magas szintet – válaszolta a Napló kérdésére a megyei kormányhivatal az Országos Közegészségügyi Intézet parlagfűpollen-riasztási rendszerének adataira hivatkozva. A parlagfű irtására jogszabály kötelez minden polgárt. Hajdú-Bihar több települése alkotott helyi rendeletet a parlagfű eltávolítására.

Helyszíni bejárások alapján jelenleg az elhanyagolt és művelt területeken a parlagfű száras-leveles, virágbimbós és már virágzó állapota egyaránt megfigyelhető. A jogszabályi rendelkezések alapján minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának a kialakulását megakadályozni, majd ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani. Az időpont leteltét követően a hatósági ellenőrzések megkezdődnek, így hatósági szempontból ez az időpont tekinthető a parlagfű szezon kezdetének. Az allergiások esetében a szezon kezdetét a növény virágzásától, s ezzel a pollenszóródás megindulásától számíthatjuk – válaszolta kérdésünkre a megyei kormányhivatal, ahol az idei allergiás szezonra is rákérdeztünk. Mint írták, az idény várható kimenetelét még nehéz megjósolni, hiszen azt több tényező – például az időjárás – együttesen befolyásolja. Az ideihez hasonló meleg, nem túl aszályos évben már július végén, augusztus elején elkezdődik a virágzás és szeptember végéig, október elejéig tart. Szeles, száraz napokon mindig több a pollen a levegőben. Meghatározó még a virágzó növények mennyisége, fejlődési állapota.

Mindig eleget tettek

Megyénkben jelenleg a művelés alól kivont területek, útszélek, zártkertek, közterületek gyommentesítése a legfontosabb feladat. A parlagfű mennyisége nagyban függ attól, hogy a fertőzött területek tulajdonosai, földhasználói mennyire tesznek eleget mentesítési kötelezettségüknek.

Sárrétudvariban az önkormányzat folyamatosan ellenőrzi az ott élőket, hogy eleget tesznek-e a nagyközségben érvényben lévő szabályozásnak. Azokat a lakókat, akik nem végzik el az irtást, a jegyző szólítja fel. Idős személyek vagy távolabb lakó tulajdonosok kérhetik, hogy az önkormányzat végezze el a munkát, amelyért egy kisebb összeget kell kifizetniük. Büntetésre még nem került sor, a sárrétudvariak eddig mindig eleget tettek a felszólításnak – mondta el lapunknak Kiss Tibor, a település polgármestere.

A város belterületén a településőrség, a szántóföldeken a mezőőrség ellenőrzi az irtást Biharkeresztesen. Barabás Ferenc polgármester elmondta, hogy itt ugyan nincs külön helyi rendelet az allergén növény eltávolítására, de az önkormányzat odafigyel rá.

A parkokat, közterületeket a közmunkások tisztítják. Nincs folyamatos parlagfű vizsgálat, lakossági bejelentést követően történik az ellenőrzés. Ugyanez a helyzet Hajdúdorogon is, Csige Tamás polgármester szerint az itt élők többnyire jogkövetőek és maguk végzik el az irtást.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában