Helyi közélet

2017.08.03. 08:14

Jól jött a múlt heti csapadék

Debrecen - Erőt gyűjtött az újabb hőhullám előtt a nyár július utolsó hetében. Agrometeorológia a DE Agrár Kutató Intézetek és Tangazdaságból.

Debrecen - Erőt gyűjtött az újabb hőhullám előtt a nyár július utolsó hetében. Agrometeorológia a DE Agrár Kutató Intézetek és Tangazdaságból.

Az átlagtól kevéssel alacsonyabb hőmérsékletek mellett sokfelé öntözte kiadós eső a földeket, majd lassan ismét melegedésnek indult az idő. Egy Nyugat-Európa felett örvénylő alacsony nyomású rendszer és a hozzá tartozó gyenge hidegfront közelítette meg, majd érte el Kelet-Magyarország térségét az elmúlt hét elején. Hatására az egyre nedvesebb levegőben mind többfelé alakult ki záporeső, zivatar, köztük heves zivatarrendszerek is a maguk károkozó kísérőjelenségeivel. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is érkezett hír jelentés szélrohamok, valamint jégverés okozta káreseményről. Néhol felhőszakadás méretű csapadék zúdult le rövid idő alatt. Ezzel együtt a mostoha időjárás által megkímélt területeken is számottevő csapadéknak örülhettek a gazdák, még a térségi átlagot tekintve is elérte lehullott csapadék mennyisége a 8–10 millimétert.

Átlagos hőmérséklet

A sokéves átlagnak egyébként megfelelő csapadékmennyiség nyomán tovább stagnált a talajok vízhiánya. Ehhez az is hozzájárult, hogy a hőmérséklet mintegy 1,5–2°C-kal elmaradt az ilyenkor megszokottól. Frissek voltak a hajnalok, átlagosan 11–16 fokos minimumokkal, a kora délutáni órákban pedig 24–29 fokig emelkedett a hőmérséklet. A hét legvége már az újabb, közelítő hőhullám jegyében telt, akkor ismét elérte, majd meg is haladta a 30°C-ot a napi csúcsérték. Addig azonban a kellemes hőmérsékletűnek mondható, eleinte gyakran szeles és csapadékos időben gyenge, 2–4 mm közötti volt csupán a párolgás potenciális napi értéke.

Több kártevő, kórokozó

Rövid időre fellélegezhetett tehát a vegetáció az elmúlt időszakban, az optimális hőmérsékleti viszonyok mellett bőséges volt a vízellátottság, és a sok felhő ellenére a napsütéses órák száma is alig maradt el az ilyenkor megszokottól.

Növényvédelmi szempontból a polifág állati kártevők mellett a peronoszpórafélék fellépésével kellett számolni, majd a légnedvesség csökkenésével egyre inkább a lisztharmatoknak, egyes levélfoltosságot okozó – például alternáriás, szeptóriás gombabetegségeknek – valamint kiemelten az atkák elszaporodásának kedvez ismét az időjárás. Az újabb hőhullám, mely minden bizonnyal a nyár egyik legmelegebb – ha nem a legmelegebb – periódusa lesz nagy területeken, erősítheti majd a kártevők, kórokozók térhódítását, főként ott, ahol öntözési lehetőség nem áll rendelkezésre. Az extrém magas hőmérséklet a növényállományokban okozott hő és vízstressz mellett várhatóan igencsak próbára teszi majd a haszonállatok, s maguk a gazdák tűrőképességét is.

- Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában