Helyi közélet

2017.08.29. 16:45

Itt lehet a Tiszántúl bormúzeuma

Hosszúpályi - A sikeres pályázatoknak hála, komoly fejlesztések elé néz Hosszúpályi a közeljövőben.

Hosszúpályi - A sikeres pályázatoknak hála, komoly fejlesztések elé néz Hosszúpályi a közeljövőben.

A település vezetése öt pályázatot adott be, leginkább a csapadékvíz elvezető rendszerre és a szociális infrastruktúra fejlesztésére fókuszálva. Négy tendert már elfogadtak, az ötödik pedig – amely a fogorvosi és a védőnői szolgálat közös új épületével kapcsolatos – még függőben van.

– A csapadékvíz elvezető rendszer kiépítésére a maximálisan igényelhető 150 millió forintot tudunk majd fordítani – újságolta Berényi András polgármester.

Egy félszáz milliós turisztikai fejlesztés keretében, a tudomásom szerint a Tiszántúlon unikumnak számító bormúzeumot szeretnénk kialakítani az önkormányzat által korábban megvásárolt vadászházból."

– A harmadik pályázat a családsegítő gyermekjóléti intézmény új épületének megvalósítása 56 millió forint értékben. A hetvenes években épült ház más funkciót kap majd, míg egy másik telken új épületet húzunk fel. Évente közel ezer gyermek és 400 felnőtt klienssel foglalkozik a négy főfoglalkozású kolléga, szóval ideje volt már az új intézménynek.

Megújul az óvoda

Az önkormányzat sikeresen pályázott a roma nemzetiségi óvoda épületének teljes felújítására és egy új tornaszoba megépítése. Erre 100 millió forint áll majd rendelkezésre, reményeik szerint jövő szeptemberben már a megújult épületben indul majd a gyermekek oktatása. A négy falon kívül minden új lesz, sőt, napelemeket is telepítenek a tetőre. De általánosságban is elmondható, hogy ahol van lehetőség, megújuló energiás rendszereket alakítanak ki a pályázati pénzekből. A sikeresen befogadott projektekről már alá is írtuk a szerződéseket, így minden akadály elhárult a közbeszerzést lebonyolító cégek kiválasztása elől.

Konditerem és kiállítás

A polgármester elmondta, saját, és belügyminisztériumi forrásból a település további fejlesztéseket tervez.

– Van még további három projektünk, amelyek elbírálás alatt vannak. Ötven millióból szeretnénk átépíteni a régi magtár épületét, ami egy állandó gobelin kiállításnak adna helyet. Megyei szintű tárlatot szeretnénk, minden önkormányzatot megkeresek a megyében és megkérem őket, hogy legalább egy képet juttassanak el hozzánk a településről, ami alapján gobelint készítünk róluk. Rengeteg tűgobelinnel, fafaragással, olajfestékkel készült alkotásunk van Hosszúpályi nevezetességeiről, a teljesség igénye nélkül fellelhető a református templom, a görögkatolikus templom, a polgármesteri hivatal, a Zichy-kúria, a borház, és a magtárépület is a több mint 10 millió forintot érő gyűjteményben. De ezen kívül lesz helyi termékek bemutatója, és egy állandó konditerem a fiataloknak. Ugyancsak 50 millió forintért a Zichy-kúria tetejére egy félszáz kilowattos napelemet szeretnénk felszerelni, ami biztosítaná az épület és az ifjúsági klub helyiségének teljes áramellátását és a fűtését. De figyelünk a külső részekre is, folyik a külterületi utak felújítása 100 millió forint értékben, és tervezünk egy traktor beszerzését is mintegy tízmillió forintból – részletezte Berényi András.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában