Helyi közélet

2017.08.05. 08:32

Hőmérővel indultunk el Debrecen belvárosába, de még a cipőnk talpa is megolvadt

Debrecen - A Debrecen főterén található nagy hőmérőről úgy tartják, hogy pár fokkal mindig többet mutat, mint amennyi a kétméteres magasságban és árnyékban mért érték. Péntek délben mindössze két-három fokot „tévedett” a műszer. Úgy döntöttünk, megnézzük kiket találunk a legmelegebb déli-, kora délutáni órákban az utcán Debrecen belvárosában, ahol a sok kő és aszfalt miatt egy-két fokkal mindig melegebb van, mint a kevésbé beépített részeken. Magunkkal vittünk egy frissen, erre a célra vásárolt hőmérőt is, amely a szabadba való kilépés után néhány perccel már 38 fokot mutatott…

Debrecen - A Debrecen főterén található nagy hőmérőről úgy tartják, hogy pár fokkal mindig többet mutat, mint amennyi a kétméteres magasságban és árnyékban mért érték. Péntek délben mindössze két-három fokot „tévedett” a műszer. Úgy döntöttünk, megnézzük kiket találunk a legmelegebb déli-, kora délutáni órákban az utcán Debrecen belvárosában, ahol a sok kő és aszfalt miatt egy-két fokkal mindig melegebb van, mint a kevésbé beépített részeken. Magunkkal vittünk egy frissen, erre a célra vásárolt hőmérőt is, amely a szabadba való kilépés után néhány perccel már 38 fokot mutatott…Először a Piac utca és a Csapó utca sarki szökőkút felé vettük az irányt, ahol egy fiatal férfi éppen nagyot kortyolt literes teás palackjából. Naményi József elmondta: mindig odafigyel, hogy mit iszik. A tea például nem cukros. A víz mellett üdítőt is szokott fogyasztani, de abból is csak cukormenteset. – Egész jól bírom a meleget. Most szálltam le a légkondizott villamosról, előtte meg szintén hűtött vonaton utaztam – jelentette ki. Hozzátette, ezekben a napokban igyekszik legalább napi három liter folyadékot elfogyasztani, többször zuhanyozni és a megszokottnál kicsit lassabban, az árnyékos oldalban sétálni. Fotós kollégámmal átmentünk a Piac utca másik oldalába, az Aranybika elé, ahol a nagy digitális óra kijelzőjén ekkor 41 Celsius-fok jelent meg.

„Túlélési” stratégiák

– Hozzá vagyok szokva a nagy meleghez. Sokáig Ózdon, forgácsolóként dolgoztam egy olyan üzemben, ahol 50 fok is előfordult – nyilatkozta a Csapó utca elején egy idősebb férfi, aki egy padon ülve fagy­laltot nyalogatott. – Kicsit megpihenek, aztán megyek tovább.

Bírni kell a meleget, a fagylalttal könnyebb.

Ilyen hőségben az is jó stratégia, hogy ha nem muszáj, nem kell kijönni a lakásból. De most dolgom volt. Otthon légkondi nélkül egyébként 28 fok van – osztotta meg Kovács Sándor.

Kovács Sándor hozzá van szokva a meleghez. Fotó: Derencsényi István

Továbbra is 38 fokot mutatott a nálunk lévő hőmérő, amikor a virágpiachoz értünk. Az oda tűző nap miatt a „Dollárház” felőli oldal asztalai ezúttal üresen árválkodtak. Szinte mindenki a másik, árnyékos oldalba húzódott. Mindössze két virágárus tartott ki, de ők egy nagy fa árnyékát „élvezték”. Krajczár Erika cserepes fűszer és kerti dísznövényeket kínált. Arról beszélt, hogy a növényei jobban bírják a kánikulát, mint a gazdájuk. – Ilyenkor naponta csak egyszer locsoljuk őket, de csakis reggel, a leghűvösebb időszakban. Így nem sülnek fel a leveleik, nem kapnak hőgutát – állította.

Délben, menésben

A másik oldalban egy szép színes vágott virágokat, például kardvirágot és rózsákat kínáló férfival beszélgettem. – Éppen pakolok, menni akarok, mert a virágok csak eddig állnak ellen a kánikulának. Ha nem lenne ilyen meleg, tovább is maradnék – mondta Kovács Péter. Megtudtuk tőle, hogy egy ilyen nagy csokor virág normál nyári időjárás esetén egy hétig, most viszont csak négy-öt napig élvezhető. Elárulta, ha már fonnyad, vissza kell csípni a tetejét, és levenni az alsó szirmokat, amivel még életben lehet tartani.

A virágok is nehezen bírják a hőséget. Fotó: Derencsényi István

Hőmérőnk higanyszála akkor szökött a legmagasabbra, 41 fokig, amikor a Kossuth utcán, a Pénzügyi Palota előtti buszmegállóba értünk. Ott szinte egyáltalán nincs árnyék. Ugyan létezik egy fémből és üvegből készült házikó, de az annyira átforrósodott, hogy talán még melegebb volt benne, mint kint, a tűző napon. Itt találkoztunk Magyar Gézánéval, aki trolira vagy a 25-ös buszra várt. Közben arra panaszkodott, hogy tapasztalata szerint a helyi buszoknak csak egy részén megy a légkondi, sok helyen kinyitják az ablakokat. A Téglásról Debrecenbe tartó régi buszon pedig egyáltalán nincs hűtés.

A buszra is nehezebb várni a kánikulában. Fotó: Derencsényi István

Amíg beszélgettünk, égett gumi szagra lettem figyelmes. Kiderült, hogy a forró aszfalton olvadásnak indult és elvált a felsőrésztől a cipőm talpa. Aztán felszálltam az érkező trolira, ahol 40 fokot, majd a légkondizott CAF-villamoson 35 fokot mértem. Utóbbi egész kellemesnek tűnt…


Hűsölésért Afrikába…

Furcsa módon Észak-Afrika hozzánk közelebb eső részein jelenleg néhány fokkal ugyan, de hűvösebb van, mint nálunk. Tripoliban például péntek délben 32, Kairóban 36, Rabatban 29, Tuniszban pedig „mindössze” 34 fokot mértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában