Helyi közélet

2017.08.08. 17:15

Hajdú-Bihar megye kincsei kerülnek a középpontba

Debrecen – Kézműves-bemutatók és hagyományos öltözékek színesítik a kiállítást.

Debrecen – Kézműves-bemutatók és hagyományos öltözékek színesítik a kiállítást.

Csaknem fél éve szervezi nagy erőkkel a megye kincseit bemutató kiállítást a megyei önkormányzat, a Főnix Rendezvényszervező Kft. és a Kézműves Alapítvány. Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke a Megyeházán tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, a tárlat mögött komoly összefogás és szervezői munka áll, a Kölcsey Központ pedig tökéletes helyszín arra, hogy mindenki láthassa, milyen gazdag a megye népművészeti szempontból.

Terveink szerint ezután vándorkiállítást is szervezhetünk a „maganyagból”, így nem csak a debreceniek láthatnák azt a sok kincset, amivel rendelkezünk."

– A mostani kiállítás túlmutat a népművészeti értékeken. Elvégre nemcsak azt, hanem az épített, a kulturális, a turisztikai, a gasztronómiai örökségünket is bemutatja, amelyekről sokan nem is gondolják, mekkora szerepet játszanak a megye életében – részletezte Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Fotó: Matey István

A virágok jelen lesznek

Dr. Tar Károlyé, a Kézműves Alapítvány kurátora kifejtette, a tárlat a teljesség igénye nélkül enged bepillantást mindabba, amit Hajdú-Bihar adott az országnak. A tárgyak nagy részét a helyi népművészeti mesterek készítették. – Büszkék vagyunk arra, hogy a megyében sokan elnyerték a Népművészet Mestere címet, így szívesen mutatjuk be a munkáikat. Mivel a kiállítás a virágkarneválhoz kötődik, így itt is leszek virágok, csak éppen hímzettek, rátétesek, applikált, sikált, írókás és sok más különböző eljárással készült virágok is. Emellett fekete kerámiát, balmazújvárosi hortobágyi pásztorkalapot, cifraszűrt, karikás ostort és hasonló kézműves alkotásokat láthatnak az érdeklődők.

HBN-BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában