Helyi közélet

2017.08.08. 07:41

Cáfolják Zümivadász darázsinvázióját

Debrecen - Az elhíresült méhész veszélyes darázsrajokról beszél, az AKSD és a gázmester másként látja.

Debrecen - Az elhíresült méhész veszélyes darázsrajokról beszél, az AKSD és a gázmester másként látja.

Korábban többször írtunk már Szmutkó Attiláról, akit a méhek és darazsak iránti rajongásáról ismerhetnek sokan. És persze arról, hogy gyakran hívják olyan rajok eltávolítására, amelyek emberre veszélyes helyen ütnek tanyát. „Zümivadász” szerint, ahogy önmagát nevezi, a kisebb darazsak visszaszorulóban vannak és egyre többször tapasztalja nagyobb méretű, akár négycentisre is megnövő darazsak jelenlétét. Úgy látja, ez a fajta egyre jobban szaporodik és sokkal agresszívabb a társainál. Leginkább a családi házas területet kedvelik és Zümivadász olyan esetekről beszélt, amikor emberekre is „rárepültek”.

Szmutkó Attila, a Zümivadász szerint komoly veszélyt jelentenek a darazsak.  Fotó: Molnár Péter

A méhész szerint e darazsakat a szemétlerakóhelyek nagy száma vonzza a városba. – Dögevő állatokként imádnak élősködni a szeméttelepeken, amelyek minden szempontból tökéletes élőhelyükké válnak. A város bármelyik zegzugos pontján fellelhetőek, de a Vértesi úti szemétlerakót különösen kedvelik. Egy édességgyártó cég is oda viszi a szemetét, ami tökéletes étek a darazsaknak – mondta a Naplónak Szmutkó Attila.

Föld kerül a szemétre

A Vértesi úti szeméttelepet működtető cég szóvivője másként érzékeli, ők nem észlelnek ilyen jellegű veszélyt.

A hulladékkezelő telepen semmi jele nem tapasztalható a darazsak elszaporodásának. A helyszínen dolgozó kollégáink szerint ugyan annyi darázs van, mint eddig bármikor augusztusban."

Darázscsípés sem történt az utóbbi időben – közölte megkeresésünkre Domokos Csilla. Az AKSD képviselője kiemelte: a telepre érkező vegyes hulladékot tömörítés után földréteggel fedik be. Vagyis a szemétből a darazsak nem lakmározhatnak úgy, ahogy Zümivadász állítja.

Nyáron ez megszokott

Péter Loránd egészségügyi gázmester alátámasztotta Domokos Csilla szavait, valótlannak nevezve Szmutkó állításait. – Miként az elmúlt években, idén is nyáron, leginkább július végén, augusztus elején észlelhető a legtöbb darázs, a meleg időszaknak köszönhetően. A rovarok Debrecen számos pontján fellelhetők, júliustól kezdődően egyre több a napi szintű megkeresés, de ebben az időszakban ez teljesen elfogadható. Az utóbbi időszakban a Vértesi úti szeméttelep dolgozói egyáltalán nem panaszkodtak emberi életre veszélyt jelentő, drasztikus darázsinvázióról – fejtette ki a szakember. Hozzátette: mivel nem érzékelhető, hogy a szeméttelepen olyan rengeteg darázs volna, a megszokottnál több permetezésnek sem érezték szükségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában