Helyi közélet

2017.08.22. 15:23

Az ősi település emlékére

Ebes - A történelemtől, legyen az vidám vagy szomorú, nem lehet elszakadni.

Ebes - A történelemtől, legyen az vidám vagy szomorú, nem lehet elszakadni.

Emlékkereszt-koszorúzáson vettek részt Ebes lakói az egykor elpusztult Ebesfalva tiszteletére augusztus 16-án a Szent István téren. Az immár hatodik alkalommal tartott megemlékezést a településen 2011-ben felállított faragott emlékkeresztnél tartották. A középkori Ebes – számos Szabolcs és Bihar megyei faluval együtt – 1594. július 18-án pusztult el, mikor Huszt felől az országra törő krími tatárok mindent felperzseltek.

A nyár végi emlékezésen Bukáné Zakar Zsuzsanna lelkész szólt az egybegyűltekhez.

- Történelem, mi jut erről eszünkbe? Egy szóban sok minden benne lehet. A történelmet a győztesek írják - szokták mondani, de tegyük hozzá, a vesztesek tudják, hogy mi történt valójában. Mi, magyarok sokszor érezhettük magunkat vesztesnek az évszázadok folyamán. De vannak gyönyörű pillanatok is: a déli harangszó, ami a nándorfehérvári győzelemre emlékeztet - fogalmazott a lelkésznő.

Fotó: magánarchívum

Kiemelte, túl a vasúton, néhány kilométerre a megemlékezéstől, ott a romnak romja, ami a régi Ebesfalva templomából megmaradt. Elpusztult, mert öltek, romboltak és pusztítottak is ott. Ez is a történelem, s akinek van történelme, csak az érti, hogy még a negatív előjelű dolgoktól sem könnyű elszakadni. „Mindenből okulhatunk, s mindvégig belül hordozzuk szüleink, nagyszüleink történelmét” - zárta szavait. Ezt követően megkoszorúzták az emlékkeresztet.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában