Helyi közélet

2017.08.15. 06:58

Az eddigi leglátványosabb virágkarnevált ígérik

Debrecen - Idén is színes programkínálattal várja a látogatókat a karneváli hét, amely egészen augusztus 23-ig tart. Már szombaton elkezdődtek az események, de az igazi nagyüzem hétfőtől indult be a helyszíneken. A belvárosban és a Nagyerdőn zajló változatos programok minden korosztály számára élményt kínálnak.

Debrecen - Idén is színes programkínálattal várja a látogatókat a karneváli hét, amely egészen augusztus 23-ig tart. Már szombaton elkezdődtek az események, de az igazi nagyüzem hétfőtől indult be a helyszíneken. A belvárosban és a Nagyerdőn zajló változatos programok minden korosztály számára élményt kínálnak.

A Békás-tó melletti játszótéren kialakított Lurkó Ligeten a Galiba Gyermekfesztivál várja a kicsiket és szüleiket, többek között remek koncertekkel, bábelőadásokkal, gyermekjátékokkal, arcfestéssel. Az érdeklődők részt vehetnek honfoglalás kori íjászaton, kilenc napon keresztül kipróbálhatják a „ka2al” (kazal) gyerekpályát, de lesz bagolysimogató, trambulin, „virágörökség” az Angyalligettel, és Játékfarm is. A Nagy­erdei Kultúr­parkban pedig – ahogy arra korábbi híradásunkban is utaltunk – a nemrég átadott Szafari kisvonaton Afrika állatvilágát megidéző tematikus, mesebeli figurákkal utazhatnak együtt kicsik és nagyok.

Látványos gála

Öt évvel ezelőtt született az ötlet: a virágkarneváli felvonulás kistestvéreként a Galiba-felvonuláson az óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai maguk készítette kocsival vonulva hadd kóstoljanak bele a karneválozás örömeibe. Aki szeretné megtekinteni a virágokkal feldíszített kiskocsikat, vagy éppen részese akar lenni a vonulásnak, az péntek délután a Nagyerdei Stadion felvonuló terén megteheti.

A Debreceni Virágkarnevál egyik fénypontjának az augusztus 20-án a stadionban megtartandó Karneváléj ígérkezik. Az impozáns gálaműsorban – mint azt nemrég szintén említettük – csaknem kétezer hazai és külföldi táncos, honi előadók, lovasok, gólyalábasok, artisták és illuzionisták gondoskodnak a felejthetetlen élményről.

Fotó: Molnár Péter

Olyan fellépők garantálják majd a kikapcsolódást, mint például Janza Kata, Puskás Peti, Majka és Curtis, Pápai Joci, Palya Bea, Schell Judit, Feke Pál vagy éppen Miller Zoltán. A Nagyerdőnél maradva a felnőtteknek kínál tartalmas szabadidőtöltést a Cseh Sörkert, ahol évről évre Hrabal kedvenc nedűit ízlelgethetik a kilátogatók. A sörfőzdék a Nagy­erdei Szabadtéri Színpad rendezvényterén mutatkoznak be, s a kóstolgatáshoz helyi zenekarok (Heritage, Aznaposok, Éva Presszó) szolgáltatják a talpalávalót.

Az idén is lesz fényfestés

Természetesen a belváros sem marad ki a jóból, kül- és beltéri installációk, kiállítások várják az érdeklődőket. Tavaly minden alkalommal több ezres tömeget vonzott az öt világhírű 3D mapping művész látványos animációja, amely a Debreceni Egyetem homlokzatát keltette életre. A Fények éjszakái programban idén augusztus 17. és 19. között a reformáció ötszázadik évéről megemlékezve a Nagytemplom lesz a monumentális épületvetítés helyszíne. Emellett mától több méteres szoborinstallációk színesítik a debreceni belváros tereit, melyeknél esténként színes fényforgatag, művészeti csoportok és térzene kínál felejthetetlen élményeket. Hajdú-Bihar megye kincsei címmel a Kölcsey Központban tekinthető meg a Megyei Értéktár kiállítása, mely választ ad arra, hogy mi a közös a debreceni páros kolbász, Hajdúböszörmény településszerkezete, a kabai meteorit és Nürnberg városa között. A karneváli hét másik csúcspontján, az augusztus 20-i karneváli felvonuláson összesen 14 virágkocsi és húsz művészeti csoport vesz részt. A virágkarnevál történetében először lesz látható az a 21 méter hosszúságú sárkánykompozíció, amelynek különlegessége, hogy lélegezni és füstölni is tud és több mint nyolcvanezer, Hollandiából hozatott élő dáliát használnak fel a díszítéséhez.

Alig van szabad szoba

A gazdag programkínálat és a rendezvény jó hírneve természetesen rengeteg turistát vonz Debrecenbe: ebben az időszakban gyakorlatilag telt házzal üzemelnek a város szállodái, derült ki az általunk megkérdezett szálláshelyek válaszaiból. Az Aranybika, a Divinus, a Lycium és az Óbester képviselői is egybehangzóan állították, hogy a karneváli időszakra már hetekkel ezelőtt befutnak az igénylések, így aki mostanában akart szállást szerezni, nincs könnyű helyzetben. Bár évről évre több a határon túli vendég, egyelőre a belföldi látogatók vannak nagyobb létszámban. A szálláshelyek megfigyelése szerint a tel-avivi járat tavaszi elindulása óta viszont ugrásszerűen megnőtt az izraeli vendégfoglalások száma, amely a mostani foglalásokon is felfedezhető. Örömteli, hogy a szállóvendégek között egyre növekvő számban akadnak azok, akik már nemcsak az ünnepre, hanem az egész hétre Debrecent választják kikapcsolódásul.

HBN–MSZ


[related-post post_id="3582511"]

[related-post post_id="3576135"]

[related-post post_id="3581040"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában