Helyi közélet

2017.08.01. 19:30

ATESZ: innovatívan a leszokásért

Debrecen - A szenvedélybetegek véleménye is számít az intézmény otthonosabbá tételében.

Debrecen - A szenvedélybetegek véleménye is számít az intézmény otthonosabbá tételében.

Szakmai napot tartott A Tevékeny Szeretet Közössége (ATESZ) a nemrégiben átadott Szenvedélybetegek Nappali Intézményében kedden. A találkozó célja Pircs Bianka, az ATESZ szakmai referense szerint az volt, hogy a jövőben még szorosabbra fűzzék a kapcsolatukat a város többi segítőszervezetével. Mindemellett szerették volna jobban megismertetni a munkájukat, hogy ezek a szervezetek minél hitelesebben tudják ajánlani az ATESZ segítségét a szenvedélybetegeknek.

Inspirálnak és motiválnak

A szervezetben a szenvedélybetegek ellátása piramisszerűen épül fel, ha bármelyik tégla kimarad, már nem teljes az ellátás."

– Nálunk a különböző stádiumban lévő betegek is bekapcsolódhatnak. Akik úgy gondolják, hogy tesznek egy bizonyos vállalást a gyógyulásra, részt vehetnek a nappali ellátásban, aki pedig tényleg komolyan gondolja a felépülést, azok számára támogatott lakhatást is tudunk nyújtani – jelentette ki Dudás Zsuzsanna, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) szenvedélybeteg ellátás szakmai vezetője. A vezető hat éves munkája során azt tapasztalta, hogy a segítőszolgálatok rendszereiben leginkább az egzisztenciájukat elvesztett emberek vannak. Őket különböző módokon próbálják inspirálni és motiválni, hogy elindulhassanak a felépülés útján.

Otthonossá teszik

Az intézmény célja, hogy a segítséget kérő szenvedélybetegek megtalálhassák azt a másik szenvedélyüket, amibe örömüket lelhetik, ezáltal pedig elengedhetik rossz szokásaikat  – vázolta fel Pircs Bianka.

– Próbálunk olyan módszereket alkalmazni, amelyek már nagyon jól működnek a városban, de szeretnénk újakat is meghonosítani.

Csoportfoglalkozásokon újdonság lesz nálunk a művészetterápia, azon belül a zeneterápia, ehhez már egy zongoránk is van. Emellett biorezonanciás dohányzásról leszoktató terápia, valamint nagy hangsúlyt fektetünk az önismereti tréningekre."

A zárt csoportok mellett lesznek olyanok is, amelyekhez bárki bármikor szabadon csatlakozhat. A nemrég megnyitott intézményt a dolgozók próbálják minél otthonosabbá tenni, amelybe bevonják a náluk gyógyuló szenvedélybetegeket is mind az ötletekben, mind azok megvalósításában.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában