Helyi közélet

2017.08.15. 16:54

A zebra marad, a peron „megy”

Debrecen - Megoldódik a Piac utca – Szent Anna utca sarki villamosperon és zebra problémája.

Debrecen - Megoldódik a Piac utca – Szent Anna utca sarki villamosperon és zebra problémája.

A Piac utcán rendszeresen villamossal közlekedők sokszor panaszkodtak már arra, hogy az Arany János és a Szent Anna utca közé eső villamosmegállókból nehézkes eljutni a Szent Anna és a Miklós utcákra. Hiába vannak azok légvonalban mindössze 20, illetve 50 méterre oda, a gyalogosokat a forgalmi rend 100-150 méter megtételére kényszeríti.

Illegális átkelés

Kellemetlen meglepetés elsősorban azokat éri a szóban forgó megállóban, akik a Nagy­állomás felé tartó villamosok elején utazva érkeznek. Leszállás után ugyanis a Miklós utca és a Szent Anna utca felé egyenesen haladni kívánók útját masszív vaskorlát zárja el. (Csak szabálytalanul, a peronról lelépve, a villamossíneken keresztül lehet arra átmenni. A fölösleges nagy kerülőt megspórolandó mégis többen ezt választják, amivel balesetveszélyes helyzetet teremtenek, mert az autósok nem számítanak ott gyalogosokra.)

Aki szabályosan halad a célja felé, caplathat rendesen a megállóban vissza az Arany János utcáig úgy 50 métert, majd át a gyorsétterem előtti zebrán és a Piac utcai járdán azzal párhuzamosan újra előre további több tucatnyi métert.

Rossz helyen a zebra

A probléma megoldására a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület régóta azt szorgalmazza, hogy helyezzék át a szóban forgó villamosperon elejéhez azt a gyalogátkelőhelyet, amely most onnan 15-20 méterre, a Nagyállomás felé található. Annak a jelenlegi formájában ugyanis nem sok értelme van, rossz elhelyezése miatt kevesen használják. (Budapesten és több külföldi nagyvárosban is gyakori, hogy a hosszú villamosperonok mindkét végénél megengedik az utasoknak a tömegközlekedési járművek megközelítését, elhagyását.)

Jogosnak találták

A polgármesteri hivatal ezzel kapcsolatos kérdéseinkre azt válaszolta, hogy ők nem az Apolló Mozi előtti zebra villamosmegállóhoz való áthelyezését látnák jónak, hanem inkább a peron egészen odáig, a gyalogátkelőig történő meghosszabbítása mellett döntöttek. Erre az új forgalmi rend bevezetésének részeként, várhatóan november 30-ig kerülhet sor – tudtuk meg.

HBN–OCs


[related-post post_id="3572586"]

[related-post post_id="3581840"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában