Helyi közélet

2017.08.03. 08:22

A debreceni hősre emlékeztek

Debrecen - Szarka János kapitány 70 fős csapatára tízszer ekkora alakulat támadt.

Debrecen - Szarka János kapitány 70 fős csapatára tízszer ekkora alakulat támadt.

A hagyományokhoz híven idén is megkoszorúzták Szarka kapitány obeliszkjét a Hosszúpályi útfélen. A Debreceni Kossuth Társaság 1994 óta minden évben megemlékezik az 1849. augusztus 2–án hősi halált halt kapitányról. A másfél méteres obeliszket feltehetően 1933-ban állította a Bocskai Fegyveres Emlékbizottság. Jóga László, a Kossuth Társaság elnöke elmondta, évek óta fiával együtt gondozzák és ápolják az emlékmű környékét.

Az 1849-es debreceni csatában több vereséget követően Nagysándor József a városon keresztül Arad felé távozott. A vezérőrnagy Szarka János kapitányra bízta a sereget, aki tízszeres túlerővel szemben próbálta megvédeni a magyar csapatot. Levéltári források alapján feltételezhető a kapitány neve, miszerint Szarka/Zarka Jánosnak hívták.

Nem engedték eltemetni…

A mikepércsi úton Szarka kapitány hetven fős csapatára az ellenség 700 fővel támadt. Az orosz uralkodó, I. Miklós cár emberei, többek között cserkeszek és kozákok üldözték és szúrták le a bátor hőst. Súlyos sebet ejtettek a szíve környékén, ezért hamar elvérzett. Nem engedték eltemetni a halottat, testét a domb tövében hagyták. Egy debreceni vállalkozó, Szabó József meghallotta, mi történt, majd másnap, augusztus 3–án koporsóba tette a hőst, és a domb tetejére eltemették.

Fotó: Matey István

Vélhetően egy debreceni újságíró végigkísérte a csatát és le is írta a történetet. A Vasárnapi Újság 1861–es számában fellelhető a történet. A népi szájhagyományban ma is él ez a történet, melyet írásos források is igazolnak – tudtuk meg Jóga Lászlótól.

HBN–BK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában