Helyi közélet

2017.07.06. 14:44

Videó: Különleges meglepetés várta a debreceni véradókat

Debrecen - Ilyen még nem volt a megyében: véradás közben élő színházi előadást néztek a a donorok; Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor színművész-házaspár közös produkcióját, melynek a Vöröskereszt nosztalgia-véradása és a Napló székháza adott otthont csütörtökön.

Debrecen - Ilyen még nem volt a megyében: véradás közben élő színházi előadást néztek a a donorok; Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor színművész-házaspár közös produkcióját, melynek a Vöröskereszt nosztalgia-véradása és a Napló székháza adott otthont csütörtökön.

„A világtörténelem első – szó szerinti – vérpezsdítő színházát” láthatták a véradók július 6-án délben a Hajdú-bihari Napló Székházában, ahol a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének hagyományos, hóeleji véradását tartották. Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor, a debreceni Csokonai Színház művészházaspárja lepte meg a donorokat vidám színházi jelenettel, melynek magvát igazi véradásos szituáció – Parti Nagy Lajos egyik novellájának átirata – alkotta. Egy véradásra életében először jelentkező idősebb párt jelenítettek meg. A kedves, bájos jelenetben a férfi vonakodna a véradástól, míg az asszony győzködi, hogy – hiszen azért jöttek, hogy vért adjanak, és itt szűréseken eshetnek át. A donorok, nevettek, feloldódtak, s talán észre sem vették azt a pár percet, amit a véradással – vagy az azt követő rövid előírt pihenővel – töltöttek aznap.

„Én a véremet adtam neked”

Nem csak a próza, hanem a zenei műfaja is helyet kapott: a„Rossz vér” bluesfutamaival nyitotta az előadást a fiatal színészpár, és az LGT "Ugye mi jó barátok vagyunk" dalával zárta. A szöveg egy kicsit módosult az utolsó szám végén:

én a véremet adtam neked/ és cserébe nem kértem semmit/ mert nekem épp elég, ha segíthetek…”

Jókedvűen sétáltak át a véradók a Napló étkezőjébe, hogy elfogyasszák a sörből és kolbászból álló menüt, amellyel a vöröskeresztesek vendégelték meg őket. Új hagyomány, hogy a Naplóban minden hónap elején nosztalgia-véradással várják a donorokat a Magyar Vöröskereszt Debrecen területi szervezői.

Szerkesztőség – szervezet – színház

A vér kiapadhatatlan témát ad a művészeknek – ezt szűrhették le a vöröskeresztesek, hiszen jeleneten kívül is záporoztak a humoros véres és véradásos szófordulatok a művészpár megérkezése után. Mészáros Tibor, például, megkérdezte az étkezőben, hogy hagymásvért is kaphat-e, a kávéautomata italmenüjén is érdeklődéssel kereste a "vér" feliratot.

Először történt a megyében, hogy színházi jelenettel kedveskedtek a vért adóknak. A színészpár és a vöröskeresztes szervezők célja, hogy legyen folytatása az ’új irányzatnak’.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában