Helyi közélet

2017.07.29. 13:39

Sok engedély kell a munkálatok kezdéséhez a szerepieknek

Szerep - A település jelképe, de csak szűk körben ismerik a templommaradványt.

Szerep - A település jelképe, de csak szűk körben ismerik a templommaradványt.

Hosszú évek óta élvez helyi- és országos védettséget a Szerep határában álló Árpád-kori csonka torony. Tóth­né Verő Tünde polgármester arról beszélt, szeretnék, ha minél nagyobb szerepe lenne a történelmi múltú csonka toronynak a település életében, viszont ahhoz, hogy turistalátványosság legyen, sok engedély, és persze sok pénz is kell.

Pályázati nehézségek

– Lehetőségeinkhez mérten megpróbáltunk mindent megtenni azért, hogy a látogatók számára vonzóbb legyen. Az elmúlt évben a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal javaslatára egy hazai nagy cégtől kaptunk fél millió forintot a csonka torony állagának megóvására, ugyanis az időjárás hatására az elég rossz állapotban volt. Emellett elhelyeztünk egy tájékoztató táblát, fákat ültettük, padokat helyeztünk ki, valamint történészek segítségével egy kiadványt is készíttettünk – részletezte a polgármester. – Sajnos csak akkor végezhetünk munkálatokat a tornyon, ha előtte beszerzünk jó néhány engedélyt, mivel az helyileg és országosan is védett műemlék. Továbbá az önkormányzatnak pénze sincs rá, ráadásul pályázni sem tudunk, mivel Natura 2000-es területen van a műemlék, ez pedig a pályázatok többségében kizáró ok – tette hozzá.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában