Helyi közélet

2017.07.10. 09:01

Összeomlott a sorozatbetörő a debreceni bíróságon

Debrecen - A férfit váratlanul érhette, hogy a családját is elítélték, összeomlott a tárgyalóteremben.

Debrecen - A férfit váratlanul érhette, hogy a családját is elítélték, összeomlott a tárgyalóteremben.

  • Tizenegy év börtönbüntetéssel sújtotta a Debreceni Járásbíróság hétfőn azt az akrobatikus képességeiről elhíresült sorozatbetörőt, aki több tucat lakásból vitt el – bizonyíthatóan – 365 millió forintnyi értéket; V. Károly és családja éveken át élt fényűzően a Pest megyei Ecseren, a férfi onnan indult debreceni, győri, székesfehérvári stb. zsákmányszerző utakra felesége és két huszonéves lánya tudtával. A három nőt orgazdaság miatt ítélték el: V. Károlynét 5, lányait (Barbarát és Alexandrát) 2-2 év börtönbüntetéssel sújtotta Kovács Pirosa bíró, utóbbiak esetében a szabadságvesztés végrehajtását 4 évre felfüggesztette.
  • A férfi nevén nincs vagyon, a családtagokén annál inkább: a bíróság az egyik lány esetében kimondott 1 millió forintos vagyonelkobzás, a megítélt polgári jogi igények (vagyis a meglopott sértettek követelései), a sokmilliós bűnügyi költség és az államot megillető jelentős összegű illeték biztosítása végett fenntartotta a mintegy 260 millió forint értékű ingó és ingatlan vagyontárgyak zár alá vételét és mintegy 51 millió forintnyi pénz lefoglalását.
  • Pár perccel az egyébként több órás ítélethirdetés megkezdése után, gyerekei büntetése hallatán (de még nem tudva szabadságvesztésük végrehajtásának felfüggesztéséről, mert a bírónő nem is érhetett oda a rendelkező rész felolvasásában) V. Károly összeomlott. A férfihez, aki 2015. júniusi elfogása óta ugyan előzetes letartóztatásban van, de most is jó fizikumnak örvend, mentőt kellett hívni.
  • A fellebbezések miatt az ítélet nem jogerős.
  • Betörőként rendkívüli teljesítményre volt képes az akrobata múlttal rendelkező V. Károly, bűnözőnek már nem volt elég óvatos, derülhetett ki a Debreceni Járásbíróság hétfői ítélethirdetésén, amelyen a közel 80 lopásban elmarasztalt férfi – elsőrendű vádlottként – megjelent, míg az orgazdaság bűntettében bűnösnek kimondott felesége és két lánya távol maradt.

    A férfi tolvajként azért nevezhető kivételesnek, mert úgy volt képes feljutni erkélyek, emeleti ablakok magasába, hogy a riasztók infrasugarát is kikerülte. Onnan már könnyű út vezetett tovább a nyílászárók kipattintásával. Rendszerető természetét tükrözte, hogy soha nem hagyott maga után felfordulást, maguk a sértettek több esetben csak sokára vették észre ott jártát. A készpénz, az ékszerek és a drága órák mellett kereste a széfeket, amelyeket vagy már a helyszínen képes volt felnyitni, vagy magával vitt. Arra is figyelt, hogy a márkás órák díszdobozát szintén ellopja, hiszen az nagyban könnyíti az értékesítést. Érdemi nyomokat nem hagyott maga után, leszámítva egy ballépését, amikor is megzavarták, és menekülés közben több szerszámát elhagyta (az eszközökön rögzítették a DNS-nyomait, így terhelő bizonyíték lett).

    Fotó: Molnár Péter

    A 49 éves férfi bűnözőként azért maradt középszerű, mert nem ismerte fel a saját határait: kiismerhetővé, azonosíthatóvá vált, mindenekelőtt pedig úgy folytatott betöréseket 2014-ben és 2015-ben, hogy előtte háromszor már elkapták és megbüntették hasonlóért. Ami a kiismerhetőségét illeti, minden alkalommal autópálya melletti várost (Debrecen, Győr, Komárom, Szeged, Szentes, Székesfehérvár) és ott tehetős környéket keresett, akár napokat töltve a megfelelő cél kijelölésével. De így nyomot is hagyott maga után a sztrádamatricákkal. Arról nem beszélve, hogy olykor bundát, márkás parfümöket és más női holmikat is zsákmányolt, ami erős női jelenlétre utalt a férfi környezetében. Debrecenben egyébként a vádlott a Szabó Lőrinc és Vezér utcák körüli gazdagnegyedben portyázott.

    A családja a mindene

    Kovács Piroska bíró a V. Károlyék bűnösségét első helyen alátámasztó bizonyítékok között említette a férfi beismerését a debreceni betörések tekintetében (a többit tagadta, a bíróságon nem tett vallomást), a tetten érését (egy lopás helyszínét hagyta volna el, amikor a debreceni rendőrök elkapták), illetve döntő jelentőségűnek bizonyult, hogy a házkutatások során számos olyan érték került elő, aminek eltűnése miatt már volt feljelentés. Bár V. Károlyné és a lányok védekezése szerint a férfi nőzött és eljátszotta a pénz, nem törődött velük, ez hazugságnak bizonyult, amivel a saját büntetőjogi felelősségüket kívánták leplezni. A valóságban – mondta a szóbeli indoklásban a bíró – V. Károlynak a mindene volt a családja, értük tette, pedig már nem is lettek volna rákényszerülve, de kizárólag az általa összelopott értékekből éltek.

    Fotó: Molnár Péter

    Életszínvonalukat a csömöri birtok, fővárosi ingatlanok, Audik és lovak mellett tükrözte, hogy a házkutatások során 1200 (!) arany ékszert, órát foglaltak le.

    Szigorítana a büntetéseken

    Az elsőfokú ítélet kapcsán az ügyész minden vádlott esetében súlyosbításért (a lányokra letöltendő szabadságvesztést kérve), V. Károly és védője enyhítésért fellebbezett. V. Károlyné és egyik lánya felmentés érdekében élt jogorvoslattal, a másik lány védője pedig 3 nap gondolkodási időt kért.

    A férfi marad előzetes letartóztatásban, s bár az ügyész indítványozta a feleség letartóztatását is a szökés, elrejtőzés veszélyére hivatkozva, Kovács Piroska elutasította azt, mondván, a nőnek két gyereke van és unokája is született nemrég, akikről folyamatosan gondoskodik, ezért személyében nem kell az igazságszolgáltatás akadályozásától tartani (a vádhatóság képviselője fellebbezett).

    A büntetőeljárás másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.


    A mindennapi drámák közül egy

    Alig álltunk fel a tárgyalóteremben és kezdett az ítélet kihirdetésébe Kovács Piroska bíró, V. Károly összeomlott.

    A családom nem tehet az egészről"

    – nyögte, de ezt a rövid mondatot is csak hosszú némaság után tudta kipréselni magából.

    A férfi azután tört meg, hogy nyilvánvalóvá vált: nem egyedül ő fog megbűnhődni, hanem a felesége és két lánya is, akik hosszú időn át úgy élvezték a mesés zsákmányból fakadó luxust, hogy végig tisztában voltak annak eredetével. Hogy milyen drámák vannak a tárgyalásokon: V. Károly a feleségére mért 5 és a gyerekeire kiszabott 2 év szabadságvesztés hallatán zuhant össze, miközben ha még egy kicsit tartja magát, Kovács Piroska elérhetett volna az ítélet rendelkező részének kihirdetésében oda, hogy a huszonéves lányok esetében a börtönbüntetés kiszabását 4 év próbaidőre felfüggeszti. De az események a bírónőnek erre nem hagytak időt, a szemmel láthatóan „lefagyott” férfit először megitatták, majd mivel Kovács Piroska szünetet elrendelve is hiába igyekezett szóra bírni a vádlottat az állapotáról, az ügyész és a védők egyre hevesebb bólogatására mentőt hívott.

    A vádlott életét ezekben a percekben az újságírók, a kamerák jelenléte tovább nehezítette. Megjegyezzük, ekkor a bíró átlátva és könnyítve a helyzetet, közölte a védőkkel, hogy a lányok esetében felfüggesztett lesz a büntetés, s amikor ezt az odakint magába roskadva ülő vádlottnak elmondták, V. Károly kinyitotta a szemét. A pár perc múlva megérkező mentők végül egy másik tárgyalóban ellátták, és az orvos nem talált olyan rendellenességet vagy akkora fokú pszichés sokkra utaló jelet, amit kórházi ellátást tett volna szükségessé. A vádlott végül visszatért a tárgyalóterembe, pedig az ítélet kihirdetésének akár a távollétében sem lett volna akadálya.


    Az apa betört, az anya és a lányaik pedig rejtegették és eladták a lopott holmit. A rendőrség most az egész család ellen vádemelést javasol. Az apa, aki korábban lovas artista volt, pár év alatt szerte az országban 78 családi házba tört be, és összesen körülbelül 300 millió forintnyi értéket lopott el. Az RTL Híradójának riportja.

    Munkanélküli volt, mégis legalább 300 millió forintnyi ékszert és készpénzt találtak egy férfi házában a rendőrök. A gyanú szerint két év alatt az országban mindenfelé megfordult, összesen 51 házba törhetett be, onnan zsákmányolta a vagyonát.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában