Helyi közélet

2017.07.07. 12:39

Olvasói levél: Sok a sárba ragadt csónak

Hajdúszoboszló - <em>II. János Pál pápa enciklikájában a társadalmi igazságosság és szolidaritás mellett szállt síkra. Rámutatott arra, hogy nem igazgathatják a társadalmakat csupán a piacgazdaság törvényei. Ferenc pápa még keményebben lépett fel a piacgazdaság törvényeivel szemben, mert rámutatott, hogy nemcsak a kizsákmányolás, az elnyomás sújtja az emberiség egy részét, hanem olyan kirekesztettség is, amely szemétnek tekinti a szegényt. Ezen megállapítások összhangban vannak neves közgazdászok és a baloldal nézeteivel is.

Hajdúszoboszló - II. János Pál pápa enciklikájában a társadalmi igazságosság és szolidaritás mellett szállt síkra. Rámutatott arra, hogy nem igazgathatják a társadalmakat csupán a piacgazdaság törvényei. Ferenc pápa még keményebben lépett fel a piacgazdaság törvényeivel szemben, mert rámutatott, hogy nemcsak a kizsákmányolás, az elnyomás sújtja az emberiség egy részét, hanem olyan kirekesztettség is, amely szemétnek tekinti a szegényt. Ezen megállapítások összhangban vannak neves közgazdászok és a baloldal nézeteivel is.

Paul A. Samuelson Nobel-díjas tudós megfogalmazza, hogy „a javak a dollárszavazatokat követik, s nem a legnagyobb szükséget. Egy gazdag ember macskája kaphatja meg azt a tejet, amelyre egy szegény gyermeknek lenne szüksége.”

A piacgazdaságban kialakult szegénység ellen az államnak jól kidolgozott progresszív adórendszerrel kell fellépni, amellyel az alacsony jövedelemmel rendelkezők számára adómentességet lehet megvalósítani. A progresszív adórendszer részben ellensúlyozza a közvetett adók hatását, amelyek az alacsony jövedelműeket jobban sújtják. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a rosszul kidolgozott progresszív adórendszernek negatív hatása is van. Az ilyen adórendszer visszatarthatja a nagy jövedelemmel rendelkezőket a kockázatos tevékenységektől, sújtja az egykeresős nagycsaládosokat, akiknek sok jövedelmet kell biztosítani a családfenntartás érdekében. Ezért ebben a körben a családi adókedvezményt célszerű alkalmazni, de csak ezen családok számára. A fejlett európai országokban alkalmazott progresszív adórendszer azt bizonyítja, hogy az említett negatív hatások jól kidolgozott adórendszerrel jelentősen csökkenthetők.

A Fidesz-kormány az egykulcsos adórendszerrel viszont számtalan társadalmi feszültséget idézett elő. A kormányfő 1998-ban az országházban hangsúlyozta, hogy a dagály minden csónakot felemel. Ezek után a parlamentben bebizonyítottam, hogy ez nem helytálló, mert már vannak olyan csónakok, amelyek a sárba ragadtak. Tények igazolják, hogy a hazai adórendszer nem képes a piacgazdaságban kialakult szegénység csökkentésére, csak az élet napos oldalán lévőket segíti. Például a családi adókedvezmény miatt a jól kereső családok magasabb jövedelemhez jutnak, viszont a kevés jövedelemmel rendelkezők igen nehéz helyzetbe kerülnek. A napnál is világosabb, hogy csak a családi pótlék növelésével lehetne segíteni a nélkülöző családokat, az alacsony jövedelműeket. A parlamentben is, több írásomban is kifejtettem, hogy a jól kidolgozott progresszív adórendszer mellett indokolt az adókulcsok csökkentése is. Ez ugyanis jól működő piacgazdaságban fokozza a beruházási és fogyasztási javak keresletét. Az adókulcscsökkentés miatt több profithoz jutnak a vállalkozók, ezáltal fejleszthetik a gazdaságukat, így nő az adóalap, ezért alacsonyabb adókulcs ellenére is emelkedik a befizetett adó összege.

A bökkenő azonban ott van, hogy a magyar piacgazdaság jelentős versenysérelmek miatt nem működik hatékonyan, ezért az adókulcscsökkentés veszélyekkel jár. Az adókulcscsökkentést csak akkor lehet megvalósítani, ha növelik a beruházási hajlandóságot, a megtakarításokat, a nemzetgazdaság teljesítményét, mert ha ez nem valósul meg, akkor a gazdaság egyensúlyi zavarai krónikussá válnak.

- Dr. Takács Imre szakköz­gazda, Hajdúszoboszló -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában