Helyi közélet

2017.07.20. 13:33

Olvasói levél: Berettyóújfaluban vannak alkalmas falak

Berettyóújfalu, Debrecen - <em>Videótudósítást kaptam Berettyóújfaluból. Bényi Árpád festőművész kiállításának záróeseményén özvegye fölajánlotta a művész húsz képét a városnak. Ezt a fölajánlást eredetileg maga a művész tette meg tizenegy évvel ezelőtt Debrecennek azzal a kikötéssel, hogy találjanak falakat számukra. Az illetékesek nem találtak ilyen falakat a városban, így a képek falhoz támasztva otthon maradtak. Alkotójuk egy hónappal később elhunyt</em>.

Berettyóújfalu, Debrecen - Videótudósítást kaptam Berettyóújfaluból. Bényi Árpád festőművész kiállításának záróeseményén özvegye fölajánlotta a művész húsz képét a városnak. Ezt a fölajánlást eredetileg maga a művész tette meg tizenegy évvel ezelőtt Debrecennek azzal a kikötéssel, hogy találjanak falakat számukra. Az illetékesek nem találtak ilyen falakat a városban, így a képek falhoz támasztva otthon maradtak. Alkotójuk egy hónappal később elhunyt.

Most azonban kiderült, hogy Berettyóújfaluban vannak alkalmas falak, ezért ott lesz Bényi Árpád állandó kiállítása. (Az 56-ban bebörtönzött művész szabadulása után több mint tíz évig élt ott feleségével és később gordonkaművésszé lett fiával.) Debrecen díszpolgára, a Munkácsy-trilógia kuratóriumának egykori elnöke nem kaphatott a várostól ekkora megbecsülést. A Kölcsey Központ egyik kiállítótermét ugyan róla nevezték el, azonban Bényi Árpád neve egyet jelent alkotásaival, melyek kevésbé fontosnak bizonyultak a falakat nem találók számára. Szabó Magda hagyatékával is valami hasonló dolog történt annak idején…

„Hej, Debrecen…” – jutott eszembe az ismert sóhaj, de rögtön utána a művész sírkövére vésett gondolata is felötlött bennem. „Keresem azt a helyet, ahol a véges találkozik a végtelennel.”

Most már biztos, hogy megtalálta, bár ez a történet azt is sugallja, hogy életében is többször átélhetett olyan találkozásokat, ahol a végest másfajta, a méltánytalanság talaján álló falak, a végtelent pedig az ő tehetsége jelenítette meg.

- Molnár Zsolt, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában