Helyi közélet

2017.07.17. 11:20

Nemes célért küzdenek a böszörményi kerólovagok

Hajdúböszörmény - Egyre biztonságosabb a város, kevesebb a bűncselekmény és a rendőrök is jobban figyelnek.

Hajdúböszörmény - Egyre biztonságosabb a város, kevesebb a bűncselekmény és a rendőrök is jobban figyelnek.

A városi rendőrkapitányság 2016. évi beszámolója azt bizonyítja, hogy a város lakosságának közbiztonságérzete javulóban van. Két százalékkal ugyan, de csökkent a bűncselekmények száma és növekedett a nyomozások eredményessége. A közbiztonság is erősödött, hála több, a város által szervezett kezdeményesének. Az egyik ilyen a Vár kártyaprogram, mely az itt élők számára kínál megoldást a lopások, betörések megfékezésére. Hiszen azok, akik utazás, nyaralás vagy rosszabb esetben betegség miatt felügyelet nélkül hagynak egy ingatlant, kérhetik, hogy a rendőrség rendszeres időközönként ellenőrizze azt. Az idős, egyedül élő, magáról nehezen gondoskodni tudó személyeket pedig kinevezett körzeti megbízottak látogatják. A polgármesteri hivatal szervezésében a megbízottak minden héten kedden felkeresik a problémás családokat, hogy segítséget tudjanak nyújtani számukra.

Bevonták a diákokat

A balesetek megelőzése miatt hozták létre a Hajdúböszörményi Keró Lovagok néven ismert kezdeményezést és az „iskolarendőr” programot. Az előbbi olyan általános iskolásokat toboroz, akik szívesen népszerűsítik a szabályos kerékpáros közlekedést. A kicsik vállalják, hogy használjak a védőeszközöket és népszerűsítik a biztonságos biciklizést. Ennek érdekében az elmúlt évben nyári szaktábort is szerveztek a gyerekeknek. Az „iskolarendőr” program célja, hogy a fiatalokat tájékoztassa a városban történt eseményekről és a helyes közlekedésről.

Az általános iskolába érkező gyerekek kerékpárjain műszaki ellenőrzést végeznek, akiknek rendben találják a biciklijüket igazolást, míg a hiányosságokkal rendelkezők tájékoztatást kapnak. Továbbá, ennek keretében valósult meg az a kezdeményezés is, mely során a városban lévő hét kilométer hosszú gyalog- és kerékpárúton való közlekedést személyesen az iskolarendőrök mutatták meg a kisebbeknek, velük együtt tekertek végig a bicikliúton.

Az elmúlt évben többször tartottak kábítószer-prevenciós foglalkozást. Ezek olyan megelőző, felderítő akciók voltak, amibe bevonták a társhatóságokat is. Úgy vélik, hogy a kábítószer-kereső kutyák és az ellenőrzés segítségével sikerül visszaszorítani és megfélemlíteni a drogozó vagy drogozni szándékozó fiatalokat.

HBN–Farkas Eszter


Négy veszélyes útszakasz

A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság éves jelentéséből az is kiderült, hogy csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma. Évekkel ezelőtt még baleseti gócpontnak számított a „Bakóháti elágazás””, de hála a 2014-ben épített körforgalomnak, azon a helyen az elmúlt két évben nem történt baleset. Viszont a rendőrség veszélyes útszakaszként tartja számon a következőket: a 35. számú főút és az Újvárosi utca kereszteződését (Kórház tér), a Hadházi utca és a Mátyás király körút kereszteződését, a Dorogi utca lakott területen belüli szakaszát, valamint a Szoboszlói utca és a Kemény János körút kereszteződését. A balesetek oka nagymértékben az elsőbbségadás elmulasztása volt. A múlt évben egyetlen alkalommal történt halálos baleset. Sikerült visszaszorítani a bűnelkövetést is, növekedett ugyanis a bűncselekmény elkövetésén tetten ért és elfogott személyek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában