Helyi közélet

2017.07.28. 16:50

Megnyílt az újfalui szamártárlat

Berettyóújfalu - Másodjára ad otthont Berettyóújfalu az Országos Szamártár képzőművészeti anyagából rendezett kiállításnak.

Berettyóújfalu - Másodjára ad otthont Berettyóújfalu az Országos Szamártár képzőművészeti anyagából rendezett kiállításnak.

A csütörtöki ünnepélyes megnyitón Kiss Endre, a gyűjtemény ötletgazdája és tulajdonosa elmondta, 2003-ban jött az gondolat, hogy rehabilitálni kellene a szamarat a művészet eszközeivel, hiszen méltatlanul rossz híre van.

– Pedig mi, emberek aggatunk humán jelzőket az állatokra. Kutatva a szamarakat, rájöttem, hogy egyáltalán nem olyanok ezek a jószágok, mint ahogy a jelen kor embere gondolja. Régen óriási volt a gazdasági jelentősége, igaz mára azt elvesztette. A középkorban a papok csak szamárhátra ülhettek, hiszen ez a jámbor állat a béke jelképe is egyben.

Szamarak mindenhol

A Makk Kálmán mozi folyosóin galériájában és folyosóin kihelyezett 40 mű a fele a teljes gyűjteménynek. Az idők folyamán a magyarok mellett dán, lengyel és mongol képzőművészek alkotásai is gazdagították a Szamártárat.

Fotó: Kovács Péter

L. Ritók Nóra grafikusművész szerint a szamár jelentőségét az mutatja, hogy az illusztrációkon is számtalan megközelítésben jelenik az állat.

– Van, aki a történelmet, a paraszti kultúrát, a régi utcák képét társítja hozzá, mások számára – gondoljunk csak Bálám szamarára, vagy Jézus bevonulására Jeruzsálembe bibliai-üzenetet hordoz, míg megint mások a humorforrást, vagy éppen a szegénység jelképét látják a fülesben. A kortárs képzőművészetben az a szép, hogy teret enged a szabad asszociációnak. Nem azt kell néznünk, hogy úgy van-e lerajzolva az a szamár, ahogy az valóban kinéz, hanem azt, hogy mire gondolhatott a művész, amikor vászonra vitte az alkotását? Számomra a kiállítás üzenete mégis az, hogy ma egy olyan világban élünk, amikor pártosodunk, két részre oszlunk, egymást marjuk és szedjük szét, ami pedig a legnagyobb szamárság a világon – hívta fel a figyelmet a művésznő.

Az alkotásokat augusztus 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában