Helyi közélet

2017.07.07. 12:34

Már felnyergeltek: lovasnapok Hortobágyon

Debrecen - Újra indít lovast Debrecen a Nemzeti Vágtán, Hajdú László tapasztalt versenyző.

Debrecen - Újra indít lovast Debrecen a Nemzeti Vágtán, Hajdú László tapasztalt versenyző.

Liptó, a hatéves magyar félvér pej mén Hajdú Lászlóval a hátán áll rajthoz a cívisvárost képviselve a Nemzeti Vágta egyik vidéki előfutamán a mátai lovaspályán július 8-án. Ha sikeresen nyargalnak, indulhatnak szeptemberben a budapesti Hősök terén szervezendő országos megméretésen, ami nem ismeretlen terep nekik. Tavaly például a döntőig száguldottak, de Hajdú László feladta azt, hogy sérült lovát kímélje. Ezért aztán megkapta a Vágta legsportszerűbb résztvevőjének járó díjat. A szabadszállási zsoké több alkalommal is szemlélte már nyeregmagaslatból Budapest központi terét, a legjobb eredménye az ötödik hely volt közel száz versenyző között.

Debrecen a legelső Vágtán, majd 2008-ban és az azt követő évben is felnyergelt az országos versenyre, de néhány éve már nem indított lovast. Most a tapasztalt Hajdú László újra reményt ad a sikerre. Ő és két munkatársa Vágtával kapcsolatos költségeit, valamint a ló edzésének fedezetét az önkormányzat állja, a patás szállításáról pedig a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. gondoskodik.

A Vágta küldetésével teljes mértékben azonosul a város. Nekünk is fontos a hagyományok ápolása, a települések közötti kapcsolattartás és a lovas kultúra őrzése, felvirágoztatása – fogalmazott Barcsa Lajos alpolgármester a pénteki tájékoztatón. Az ország egyik legrégebben, 1671-ben alapított ménese Hortobágyon van, amely évszázadokig Debrecen közigazgatási területének része volt és számos polgárnak szolgált megélhetésül.

Bódor Edit, az eseménysor szervezésébe bekapcsolódó Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője szólt az 51. Hortobágyi Lovasnapok programjáról. A pénteki ingyenes nappal induló rendezvényen 500 ló és 180 versenyző (50 külföldi) van jelen; összesen nyolc helyszínen zajlanak a látni-, hallanivalók: fogathajtó, díjugrató, western és a hortobágyi csikósok versenyén túl, koncertek (Tárkány Művek, Budapest Bár, Rackajam), néptánc-, és bábelőadások, széles gasztronómiai kínálat várják az érdeklődőket vasárnap estig. Felhívta a figyelmet a minden egyes napot záró méneshajtára, száz ló terelését láthatják a jelenlévők.

Mint mondta, a Virágkarnevált is épp ötvenegy éve rendezték meg először, ezért Hortobágyra szállítják a város kocsiján díszelgő Szent Koronát, amelyet már nyolc másik városban is láthattak.

A részletes programot a rendezvény hivatalos honlapján tekinthetik meg.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában