Helyi közélet

2017.07.24. 08:26

Lüktető kulturális élet a Homokkertben

Debrecen - A kulturális sokszínűség iránti igény kielégítése, a helyi identitás erősítése a cél.

Debrecen - A kulturális sokszínűség iránti igény kielégítése, a helyi identitás erősítése a cél.

A kultúrát minél színesebben kell megélni.”

Ez a jelmondata Miklós Lászlónak, a Homokkerti Közösségi Ház egységvezetőjének. Elmondta, szívesen fogadnak minden tartalmas közösségi igényt, és nyitottak az újdonságokra. A jövőbeli tervek között szerepelnek olyan rendezvények, mint az utcákat képviselő főzőverseny, futóverseny, udvari koncertek, utcák közötti vetélkedők.

Komolyan kell venni a sok száz éves magyar kultúrát, mint ahogy napjaink kultúráját is, és ne feledkezzünk meg a humorról sem – mondta a munkájáról az egységvezető.

Erősíteni a helyi életérzést

A szabadidő hasznos és értelmes eltöltése az elérendő cél. A közösség lakóinak sokféle igénye van. Például találkozási, gasztronómiai, könnyűzenei, tárgyalkotási, néptánc- és művelődési alkalmak teremtése. Azért, hogy az értékeket felkaroljuk és a kertvárosi identitást erősítsük, minden korosztály ízlését kielégítő rendezvényeket szervezünk."

Megtartják például a Homokkerti Nyári Estéket és idén első alkalommal megszervezték a Kertvárosi Kutyák Karneválját is. Az Édes Homokkert–Képes Homokkert címmel fényképkiállítást rendeztek. Ide bárki hozhatott a városrészről az elmúlt hetven évben készült fotót.

Az idősebbeknek várostörténeti vetélkedőt szerveztek „Ki mit tud a Homokkertről?” címmel. A gyerekeknek nyári táborokat szerveznek. A Népzene és néptánc, valamint a „Mátyás király fekete serege” haditorna táborban új élményeket szerezhettek a gyerekek. A fiatal focirajongók számára dekázó- és ügyességi versenyt szerveztek. Rendszeres programokat kínálnak a felnőtteknek, működik a házban női torna, meridián torna és thaiboksz-klub.

A nyugdíjasklub is aktívan tevékenykedik, közösen énekelnek, verselnek, zenélnek. A családias hangulat megteremtéséért kemencézős, sütős-főzős alkalmakat szerveznek. Kiváló hangulatban gyűlnek össze a kertbarátkör tagjai is. A cél a közösség tagjai között a párbeszéd megteremtése a különböző kulturális rendezvényekkel. Kötelező továbbvinni őseink örökségét olyan programokkal, amelyek nemzeti és vallási ünnepeink ápolását segítik. Nagyon fontos, hogy legyenek nagy rendezvények, kiállítások, alkotócsoportok, művelődő közösségek – nyomatékosította Miklós László.

Helyszűkében

Az események megszervezésére négy helyszín adott. Mivel növekednek a lakossági igények, így egyre szűkebb a tér. Újabb termekre lenne szükségük a gasztroalkalmak, könnyűzenei koncertek megtartására, de a termek száma és nagysága is sajnos véges.

HBN–Bánházi Kitty

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában