Helyi közélet

2017.07.04. 16:58

Lengyel barátokkal ünnepeltek a hajdúnánási aratónapon

Hajdúnánás - Rég volt idők nagy munkáját idézték meg ismét a IX. Hagyományőrző Aratók Találkozóján.

Hajdúnánás - Rég volt idők nagy munkáját idézték meg ismét a IX. Hagyományőrző Aratók Találkozóján.

A tradicionális eseménynek, mint eddig mindig, most is Nyakas András és felesége adott otthont és látta vendégül a vendégsereget a Polgári útfélen levő birtokán a hétvégén. A találkozóra ezúttal is a környező települések kertbarát körei, hagyományőrző csoportjai érkeztek, illetve ott voltak a helyi kis közösségek is. A Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoport által kilenc éve életre keltett arató nap gondolata láthatóan termékeny talajra talált, és egyre többen érzik magukénak ezt az egész napos hagyományőrző rendezvényt.

A helyszínen betekintést nyerhettek az érdeklődők a szalmakalap készítés rejtelmeibe. Emellett a Hajdúnánási Helyi Sajátosságok munkatársai kézműves foglalkozásokat tartottak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A foglalkozásokon az érdeklődők kipróbálhatták a nemezelést, a bőrművességet és szalmafonást.

Aratás jelképesen

A vendégek, a megmérettetésre jelentkező csoportok a szakadó eső ellenére is már reggel hat óra után érkeztek a helyszínre, s míg a csoportok egy része a hivatalos regisztrációt intézte, addig a többiek készülődtek a főzéshez, amelyhez az alapanyagokat ismételten a házigazda, Nyakas András adta. Ő köszöntötte elsőként az aratókat és segítőiket. Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere a Nyakas családnak mondott köszönetet mindazért a nagylelkű segítségért, amit immár évek óta biztosít a rendezvény megszervezéséhez. Az aratásra, az aratókra áldást ezúttal Gacsályi Gábor nagytiszteletű úr mondott, majd ezután sorba rendeződve, nóta-és muzsikaszó mellett elindult az aratók menete a búzaföldre, hogy elkezdődjön az egykor legnagyobb paraszti munka bemutatója, amelyet ezúttal az eső elálltával tudtak csak elkezdeni, jelképesen.

Étek és kultúrműsor

Az elmúlt években már megszokottá vált, hogy nemzetközivé nőtte ki magát a mezőny, hiszen évek óta jelen vannak az ustroni vendégek. A lengyel testvérvárosból érkezett barátok már ismerősként mozogtak a nánási búzaföldön; nem idegen ez tőlük, hiszen mint mesélték, mindannyian a mezőgazdaságban dolgoznak, s bár az aratást náluk is kombájnok végzik, az ősi munka fogásait ők is őrzik.

A nap legfontosabb mozgatóereje leginkább a közös munka, a cseppnyi virtus, a jó hangulat, a nóta, egyszóval egy jó kis fesztivál hangulat volt, amiért érdemes volt idén is néhány kilométert megtenni a Polgári útfélen. A jóízűen elfogyasztott étkek után már a szórakozásé volt a főszerep, a hagyományőrző csoportok dalosai egymást váltották a nagy sátor színpadán.

HBN–Harsányi Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában