Helyi közélet

2017.07.11. 16:14

Kitört az aranyláz Debrecenben

Debrecen - „A kiállítás üzenete: Európa nem képzelhető el a közép- és keleti térség nélkül.”

Debrecen - „A kiállítás üzenete: Európa nem képzelhető el a közép- és keleti térség nélkül.”

A Románia ősi kincsleleteit felvonultató kiállítás nem az erőről, hatalomról szól, hanem az emberi találékonyságról és kreativitásról, amely ebben az esetben az ezüst- és aranyművességben nyilvánult meg – szólt dr. Rodica Oanţă-Marghitu kurátor kedden a Déri Múzeumban, ahol monumentális kiállítás nyílt. Ezer, a 19–20. században fellelt arany- és ezüstkincset gyűjtöttek egybe 31 romániai múzeum anyagából, amelyek így hatezer évnyi társadalmi, történelmi, politikai és technológiai fejlődés emlékeit viselik magukon. A bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum három évvel ezelőtti kezdeményezése nyomán az országhatáraikon belül 17 nagy városban látták már az aranyló múlt tanújeleit, ám azon kívül most először Debrecenben mutatják be a különleges anyagot.

„A Déri Magyarország egyik legfontosabb múzeuma, és Európa jelentős múzeumai közé is sorolható. Intézményünk hitvallása, hogy a kultúra fontos tényező kell legyen két nemzet kapcsolatában, s ez egy megerősítő alkalom” – fogalmazott a Román Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Dr. Papp László szintén ezt hangsúlyozta. Debrecen polgármestere úgy fogalmazott, megtiszteltetés, muzeológiai, diplomáciai siker az október 15-ig látogatható tárlat, mely nem előzmény nélküli. Néhány hete Nagyváradon írt alá együttműködési megállapodást hét cívisvárosi és hét Bihar megyei kulturális intézmény. A városvezető reményét fejezte ki, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatban is előny lesz a határokon átnyúló kapcsolatok erősítése. Marius Gabriel Lazurca, Románia magyarországi nagykövete arról beszélt: manapság, amikor az Európai Unió sorozatos kríziseken megy keresztül, fontos üzenete van tárlatnak; bizonyíték rá, hogy a közép- és kelet-európai térség nem egy elhagyatott terület, amely civilizációja az európai kultúrához való kapcsolódással kezdődött.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában