Helyi közélet

2017.07.09. 10:13

Júliusi teendő: öntözzünk, ültessünk és ritkítsunk!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egyre több termést ad a kertünk, de törődésre is vár.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egyre több termést ad a kertünk, de törődésre is vár.

Júliusban is van mire figyelni a kiskertekben, nézzük, milyen tennivalónk akad! A legelső, amit érdemes mindenképpen sorra venni, az az öntözés. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint 100 milliméter csapadék hiányzik a talajból, ami kihat a növényi kultúrákra is. Éppen ezért a belügyminiszter július 1-től kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, aminek köszönhetően a gazdálkodóknak nem kell vízkészlet­járulékot fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

A szakemberek szerint egy kiskert hetente átlag 2,5 centiméter vizet igényel, ami persze jelentősen változhat a napos órák számától, a hőmérséklettől, illetve az ágyás fekvésétől, vagyis hogy mennyi ideig éri a nap. Az öntözésre a legjobb időszak a kora reggel vagy a késő este, esti öntözésnél azonban sokáig nedves marad a növény, ami elősegítheti a gombabetegségek elterjedését. Jó módszer a talajtakarás arra, hogy tovább tartsa a talaj a nedvességet és nehezebben száradjon ki.

Másodvetés és fűnyírás

Ahogy arról a múlt héten is írtunk, ideje van a másodvetésnek, ha valamelyik ültetésünk nem sikerült jól, illetve vannak olyan növénykultúrák, amelyeket egész évben, akár folyamatosan is lehet ültetni. Ilyen például a bab, a csemegekukorica, a saláta, retek, sárgarépa, cékla, fehérrépa, kelkáposzta, spenót. Az őszi betakarításhoz a júliusi ültetés az ideális.

Júliusban maximális ütemben nőnek a fűfélék, ami a gaz esetén gyakori kapálást, míg a gyepnél fűnyírást igényel. Forró, esőmentes napok esetén nem árt odafigyelni a gyep vágására, illetve szellőztetésére. Ilyenkor érdemes magasabbra vágni a füvet, hogy maradjon benne nedvesség, a nagyon tarra vágott fű könnyen kiég és foltos lesz.

Segítünk a virágainknak, hogy több virágot tudjanak és gyakrabban hozni, ha lecsípjük, lemetsszük az elhervadt virágfejeket. Júliusban lehet bújtással szaporítani az arra alkalmas növényeinket, mint amilyen a borostyán, kúszórózsa, kecskerágó, vasfű.

Némelyik virág- és növényfajta képes olyan magasra nőni, ami miatt júliusban nem árt odafigyelni és alkalomadtán átkarózni magasabb karóval, hogy ne törjön el, feküdjön le a növényünk. Ilyenek például a magasra növő paradicsomfajták, amelyek most kezdenek termést hozni, és még mindig bokrosodnak.

Tápanyag és megelőzés

Figyeljünk oda a tápanyag utánpótlására is az öntözés mellett. Sok növényfajta használja fel ilyenkorra a talajban található tápanyagokat, amit nem árt pótolni.

Végül a jobb gyümölcstermés érdekében még nem késő ritkítani, sőt a kajszi- és őszibarack, illetve a nektarin esetén most van itt az ideje. Nehéz ugyan megszabadulni a termés egy részétől, de ha túl sok a gyümölcsünk, akkor nem fog olyan szép nagyra nőni, és az összeérő, összenyomódott gyümölcsök amellett, hogy nem fognak teljesen megérni, könnyen kapnak el fertőzést, vagy indulnak rothadásnak.

ÉM-HI


Szúnyogok ellen

Mindenhol elszaporodtak a szúnyogok és a többszöri irtás ellenére is meg tudják keseríteni a kertben, udvaron töltött órákat. Ma már jó praktikák találhatók a neten a házi készítésű, természetes szúnyogriasztás és csapdák tekintetében. De sokat tehetünk a szúnyogok elterjedése ellen azzal is, ha nem hagyunk pangó vizet a portánkon: a pocsolyát eltüntetjük, az esővíztározókat pedig lefedjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában